Vijenac 767 - 769

Mozaik

UZ DRUGI ROĐENDAN DJEČJE KUĆE U RIJECI

Kulturni centar za djecu i nove generacije

Piše Ante Peričić

Ovoga je proljeća riječka Dječja kuća proslavila drugi rođendan. Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, o kulturnom centru za djecu i nove generacije sadržajima usmjerenu prema području umjetnosti i kulture u širem smislu, a posebno zainteresiranu za nove i inovativne prakse iz sfere čitateljske, filmske, kazališne i suvremene umjetnosti. Dječja kuća nastala je iz potrebe za drukčijim pristupom stvaranju sadržaja za slobodno vrijeme djece, neformalnom obrazovanju i novim modelima organizacije.


Dječja kuća u Rijeci – festival Tobogan 2023. / Izvor Dječja kuća

 

S kakvim se izazovima tim Dječje kuće suočio u protekle dvije godine, pitali smo Kristiana Benića iz marketinga i projekata Gradske knjižnice Rijeka. „Luda je to vožnja. Dječja kuća lijep je i slojevit projekt s mnoštvom eksperimentalnih pristupa i pokušaja. Kontekst ju nije mazio, prije svega nesretna pandemija s potpunom ili djelomičnom zabranom priredaba za djecu do ožujka 2022, a onda i produžena realizacija okoliša Benčića, koja nas je stavila u ambijent polugradilišta. Pogodila nas je i velika riječka poplava u rujnu prošle godine. Bilo je tu i kadrovskih izazova, no svemu unatoč napravljen je golem posao – više od četiristo školskih grupa s programom, dvjestotinjak vlastitih programa, organizacija desetak festivala, svakodnevni život od 8 do 20 u igraonici, knjižnici, kinu… Radimo od temelja i sigurno pletemo niti našeg kvarta, koji je donedavno bio improvizirani parking i golubinjak. Divan proces transformacije“, prepričava Benić dodajući da je ovogodišnji festival Tobogan bio ukusan šlag na torti u dosadašnjoj povijesti Dječje kuće. „U njega smo utkali sve iskustvo i s vrlo malo financija složili čak 111 aktivnosti, koje su se popunile u pet dana. Iz toga vidim kolika je potreba i kakav utjecaj radimo. Još malo osobnije, meni je najdraže što mi je Dječja kuća bila osnova za praćenje projekta izgradnje Gradske knjižnice Rijeka. Prošao sam taj proces od temeljnog kamena i jako je emotivno bilo pratiti sve te trenutke i vidjeti da će to jednom biti prava knjižnica, a tada stojiš u sumanutom blatu. Sva ta djeca mogla su to isto gledati i to je divno. Moraju učiti i osjećati užitak gradnje nečega.“

Kada se planira dovršiti knjižnica, a kada odjel za mlade, odnosno drugi objekt? ,,Dok razgovaramo, počinje skidanje dizalice koja je bila prepoznatljiv stanovnik ovog kvarta pet godina. Znači građevinski je dio pri kraju, najviše je još posla na uređenju okoliša, a najesen počinje namještanje, opremanje i useljavanje. Bude li dobro, otvaramo se u prosincu 2023. Odjel za mlade bit će za nas potpuno nova priča, do sada ga Gradska knjižnica Rijeka nije ni mogla imati zbog skromne infrastrukture, a sada se može posvetiti radu za ekipu od 16 do 30 godina. Tu će fokus još više biti na neformalnom obrazovanju i razbijanju okvira po kojem je knjižnica nerijetko, u toj populaciji, okarakterizirana kao dosadno mjesto, samim time i nepotrebna.“

Za mene je Dječja kuća u smislu formalnog programa ono što je ponudio Tjedan dobre dječje kuće 2023. ili Tobogan 2023. – arhitektura za djecu, inovativne forme pričaonica, 3D-printanje, misterij igre, kulinarske radionice, jako zaposlene dječje ruke… u smislu neformalnog to je ta kombinacija slaganja vlakića, igranja plejke, čitanja stripa. Mjesto je za opuštanje, ali i mjesto gdje se trebamo brinuti za djecu. Sve radimo za budućnost“, svjedoči Benić, koji je, u jednom vlastitom tekstu, potvrdio da budućnost Dječje kuće vidi u „mekanom“ urbanizmu, kreativnoj industriji za djecu i mentalnom zdravlju i razvoju djece i roditelja.

Kada je riječ o kritikama i pohvalama, odgovara: ,,Ne možemo raspravljati s očekivanjima tipa ‘gdje je klasična igraonica’ ili ‘možete li nam čuvati dijete’ jer Dječja kuća je nešto drugo, prostor za kulturu djece i roditelja. Naša glavna tema je zdravo odrastanje, rekao je Benić, koji je, kad je bio dječak, htio biti pomorac, a sada bi najviše volio uređivati neki tiskani časopis a da ga nitko ne pita za novac. Nerealno, ali, kazat će Benić kroz smijeh, dječje.

Ljeto u Dječjoj kući prolazi tako u ležernom tonu, uz nešto pop up likovnog sadržaja prije svega, a na jesen slijedi novi programski koncept zasnovan na igri, knjigama, medijskoj kulturi i održivosti. ,,Najuzbudljivije će biti pratiti useljavanje u knjižnicu koju želimo dočekati s programom Zimska priča iz Benčića #3. Sve pozivam da prate našu mrežnu stranicu djecjakuca.hr jer tu se sve najbolje vidi i prati“, zaključuje naš sugovornik, a nama ne preostaje drugo doli da Riječane i goste pozovemo da što više vremena provedu u Dječjoj kući, koja je mnogima i povod za dolazak u Grad koji teče.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak