Vijenac 766

Glazba

Izložba Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije, Muzej grada Zagreba, 19. lipnja–10. rujna

Životi posvećeni glazbi

Piše Zdenka Weber

U Muzeju grada Zagreba otvorena je 19. lipnja izložba Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije. Duhovitom igrom riječima feel i harmonija, što u hrvatskom prijevodu znači „osjeti harmoniju“, a riječ je o jednom od slogana Zagrebačke filharmonije, nazvana je vrlo bogato opremljena izložba posvećena najstarijem zagrebačkom orkestru. Naime, u prosincu 2021. Muzej grada Zagreba i Zagrebačka filharmonija potpisali su ugovor o donaciji plakata, programa, fotografija i diskografije Zagrebačke filharmonije, čime je bila potvrđena odlična dugogodišnja suradnja dviju zagrebačkih institucija. Još je tada, prije dvije godine, postojala namjera predstavljanja bogatoga fundusa koji je, kao postojeća arhivska građa o djelovanju Zagrebačke filharmonije, pohranjen u Muzeju grada Zagreba. No tragični zemljotresi, pa onda i prestanak te višestruko ometanje djelovanja Muzeja grada Zagreba uzrokovano globalnom zarazom koronavirusom onemogućili su postavljanje izložbe. Tek se normalizacijom uvjeta rada otvorila mogućnost za obradu i pripremu izložbe kao vrlo opsežne prezentacije bogate dokumentacije o životu i radu Zagrebačke filharmonije jednako u odnosu na djelovanje orkestra u prošlosti kao i pokazivanje mnogih dokumenata, koji svjedoče o aktualnoj aktivnosti orkestra, njegovih članova i najnovijega šefa dirigenta maestra Dawida Runtza.


Postav izložbe u Muzeju grada Zagreba / Snimio Marko Prpić / PIXSELL

Zahtjevnu zadaću osmišljavanja izložbenog postava preuzela je viša kustosica Marina Perica Krapljanov, te je tako njoj pripala čast autorstva izložbe iako su u cijelom procesu sudjelovali brojni djelatnici Muzeja grada Zagreba uz nadgledanje ravnateljice MGZ-a Aleksandre Berberih Slana. Viša kustosica Marina Perica Krapljanov imala je, kao voditeljica Zbirke slikarstva, grafike i primijenjene grafike, Kazališne zbirke, Zbirke ostavštine zagrebačkih glazbenih legendi, zacijelo mogućnost u zbog nemilih okolnosti nešto dužem razdoblju od preuzimanja donacije Zagrebačke filharmonije 2021. do otvaranja izložbe 19. lipnja dovoljno vremena za upoznavanje s preuzetom arhivskom građom, kao i za osmišljavanje prezentacije postojeće dokumentacije. Ali, prema izloženom, autorica je izložbe imala i vrlo zanimljive ideje u odnosu na vizualna obogaćenja. To se u prvom redu odnosi na osobito lijepe pojedinačne fotografije svih aktualnih članica i članova Zagrebačke filharmonije, kao i mladog aktualnog šefa dirigenta, koje posjetitelja izložbe dočekuju na početku u prizemlju Muzeja. Velik broj izložaka smješten je i na prvom katu zgrade MGZ-a, što traži ulaganje duljeg vremena za razgledavanje cjelokupne izložbe.

Svečano otvaranje izložbe u Atriju Muzeja oplemenili su glazbeni nastupi koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije Oresta Shourgota, kvarteta klarineta Glazbenog učilišta Elly Bašić i Gudačkog kvinteta Zagrebačke filharmonije. Autorica izložbe Marina Perica Krapljanov zanimljivo je uputila u građu koju sada, sve do 10. rujna, mogu razgledati zainteresirani posjetitelji. Zanimljive podatke o prošlosti Zagrebačke filharmonije sadrže i natpisi uz pojedine izložbene cjeline, a svima koji prate cikluse koncerata Zagrebačke filharmonije i imali su prilike slušati brojne hrvatske i strane vrhunske soliste i diviti se brojnim uglednim hrvatskim i inozemnim dirigentima, na raspolaganju je iscrpna fotodokumentacija portreta, plakata, pa i kritika kojima su pojedini koncertni programi praćeni.

Iz šireg opisa izložbe Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije ovom prilikom kao posebnost valja izdvojiti dirigentske štapiće Ivana pl. Zajca, koji je djelovanjem u zagrebačkoj operi utemeljio profesionalni glazbeni sastav iz kojeg će nastati Zagrebačka filharmonija. Od kvodlibeta izvedena 25. veljače 1871. do današnjih nastupa i digitalnih zapisa izložba je prigoda za prisjećanje na znane i manje poznate događaje, na nastupe i na umjetnike. Dijelovi izložbe posvećeni su društveno angažiranu djelovanju Zagrebačke filharmonije s koncertima humanitarnog karaktera i edukativnim programima namijenjenim najmlađima kako bi se stjecalo nove, buduće generacije ljubitelja klasične glazbe, kao i s otvaranjem mogućnosti za afirmaciju mladih glazbenika.

Izložba o povijesti i značenju Zagrebačke filharmonije poseban je dar i zahvala generacijama glazbenika zagrebačkog orkestra koji je tijekom stoljeća stekao veliki ugled, a u čije su djelovanje utkane sudbine, nadarenosti i angažirano djelovanje stotina, štoviše i tisuća hrvatskih i inozemnih glazbenih umjetnika, riječju tisuće života posvećenih glazbi. Biti glazbenik nedvojbeni je dar, a izložbom u MGZ-a važnim je i zanimljivim informacijama i spoznajama darovana i javnost, svaki posjetitelj koji će zagledavanjem u mnoge tajne glazbeničke profesije moći bolje razumjeti što se to događa na koncertnom podiju kada nastupa Zagrebačka filharmonija.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak