Vijenac 766

Književnost

26. ĐAKOVAČKI SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Najbolja knjiga kritika Svlačenja značenja Igora Gajina

Piše Darko Pernjak

Đakovo je 27. i 28. lipnja po 26. put ugostilo hrvatske književne kritičare. Organizatori Susreta bili su Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjski-srijemski. U ime organizatora obratili su se predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Robert Francem i predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek, dok je same Susrete, u ime Grada Đakova, otvorila pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Sanja Rogoz-Šola. Susreti su oba dana održani u Hrvatskom domu. U dvodnevnom programu predstavljen je novi broj časopisa Književna revija u potpunosti posvećen prerano preminulu književnom kritičaru Dariju Grgiću, kao i 25. Zbornik đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara.


Robert Francem, Goran Rem, Igor Gajin, Hrvojka Mihanović-Salopek i Sanja Rogoz-Šola

Izd. OMH u Osijeku, 2022.

Okrugli stol s temom Hrvatska književna kritika u odnosu prema hrvatskoj književnosti za djecu i mladež protegnuo se na dva dana. Od mnoštva gorućih pitanja izdvojilo se najvažnije, a to je nedostatak prostora za objavljivanje kritika o suvremenoj hrvatskoj književnosti za djecu i mlade, zbog čega izostaje revalorizacija suvremenoga stvaralaštva. Okrugli stol vodila je Diana Zalar, a sudjelovali su Hrvojka Mihanović-Salopek, Jasna Horvat, Ivan Lendić, Branka Primorac, Hrvoje Kovačević, Blaženka Brlošić i Katarina Čeliković. Najsvečaniji događaj Susreta bila je dodjela Nagrade i Povelje uspješnosti Julija Benešića. Ove godine u konkurenciji za Nagradu Julija Benešića bile su tri knjige: Igor Gajin, Svlačenja značenja (OMH u Osijeku, rujan 2022), Anita Martinac, (S)Misao knjige, (za)bilješke i (p)ogledi, (OMH u Čitluku, 2022) i Mirko Ćurić, Književne kritike i eseji (Vošicki, Koprivnica, ožujak 2023).

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade i Povelje u sastavu Franjo Džakula, Vlasta Markasović, Ivan Trojan i Goran Rem (predsjednik povjerenstva) Nagradu Julija Benešića za najbolju knjigu književnih kritika hrvatskoga književnog kritičara u razdoblju od 15. svibnja 2022. do 15. svibnja 2023. dodijelilo je Igoru Gajinu za knjigu Svlačenja značenja, dok su Povelje uspješnosti Julija Benešića koje se dodjeljuju za najbolju knjigu književnih kritika ili niz od najmanje deset književnih kritika objavljenih između 15. svibnja 2022. i 15. svibnja 2023. dobili Ana-Marija Posavec i Sanjin Sorel.

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara s vremenom su postali nezaobilazni dio hrvatske kulturne scene. Okupljanjem književnih kritičara i dodjeljivanjem nagrade najboljima utječu pozitivno na razvoj kritičke misli, odnosno kritičkog prosuđivanja književnih djela. Ne može se poreći da su upravo ti Susreti, neposredno ili posredno, utjecali na razvoj brojnih, danas afirmiranih književnih kritičara koji žive i stvaraju u istočnoj Hrvatskoj, ali i šire. Stoga treba, osim dobitnicima, čestitati i organizatorima na ustrajnosti i predanosti.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak