Vijenac 766

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ivona Marciuš

Predstavljen program 69. Splitskog ljeta 

Nakon duga iščekivanja, konačno je predstavljen program 69. izdanja najdugovječnijeg i najvećeg splitskog i jednog od najvećih hrvatskih ljetnih festivala. Program donosi, pored brojnih gostovanja, i nekoliko repriznih izvedbi splitskog teatra, tri premijerna naslova u produkciji ansambala HNK-a u Splitu (po jedan dramski, operni i baletni).

Festival službeno (prethodno se odvio i pretprogram od nekoliko dana) otvara veristička opera Tosca Giacoma Puccinija na Peristilu, a tu je i Ero s onoga svijeta s djelomično novom podjelom, koji će se izvesti u Vrlici i na ljetnoj pozornici na Benama.

 

Prizor iz predstave LizistRATa, prošlogodišnje premijere Splitskog ljeta / Snimio Matko Biljak

Premijerni dramski naslov ovoga Splitskog ljeta nastaje po tekstu Gazdarica (napisao ga je Peter Turrini, djelomično se oslanjajući na Goldonijevu Mirandolinu) koji režira slovenski redatelj Samo M. Strelec. Reprizni program čine prošlogodišnja premijera LizistRATa (redatelj Paolo Magelli) te dugovječna produkcija Smij i suze starega Splita (redatelj Goran Golovko).

Od dramskih predstava još su na programu Tako nam Bog pomogao kazališta PlayDrama, zatim Mala čuda Sanje Milardović, Flex KunstTeatra, a iz Crne Gore dolazi Ana Karenjina dramskog studija Prazan prostor.

U baletnom programu najavljena je premijera baleta Dora i Slava, na glazbu Simfonije u fis-molu Dore Pejačević u koreografiji francuskoga koreografa Martina Chaixa.

69. Splitsko ljeto zasigurno će biti zanimljivo zbog raznovrsnosti programa, a novo vodstvo Festivala već je sada privuklo pozornost šire javnosti službenim plakatom o kojem se već danima vode polemike i iznose moralni sudovi. Nadajmo se da će publika biti jednako raspoložena za rasprave o samim predstavama.

O Draženu u kazalištu

Premijerom predstave Dražen, koja prikazuje život Dražena Petrovića u vrijeme dok je bio tinejdžer, 8. srpnja zatvoren je 63. međunarodni dječji festival u Šibeniku.

 

63. MDF u Šibeniku

Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku i zagrebačkog kazališta Trešnja u režiji Paška Vukasovića. Proces rada na predstavi uključivao je i suradnju s obitelji Petrović i prijateljima Dražena Petrovića, a pripreme su počele još 2019.

Ove se godine obilježava trideset godina od smrti legendarnoga Dražena Petrovića, a osim spomenute predstave, u tijeku je i snimanje filma o njegovu životu. Isprepletanje kulture i sporta i želja da umjetnost ne djeluje zasebno od aktualnosti i stvarnosti, baveći se samo svojim izvedbenim modelima, pokazuje da umjetnost jednako tako osluškuje trenutak u kojem se stvara, a nije ostala „cementirana“ u prošlosti iz koje izvlači teme i pokušava ih aktualizirati.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak