Vijenac 766

Glazba

ZAGREB CLASSIC, 21. lipnja–1. srpnja

Inicijacija kulturnog ljeta u Zagrebu

Piše Dora Dunatov

Potkraj prošlog lipnja, tijekom nekoliko večeri u rasponu od jedanaest dana, činilo se da cijeli Zagreb hrli na Tomislavac. Tamo se već šesti put održavao festival Zagreb Classic, koji okuplja cijelu paletu posjetitelja, od najmlađih do najstarijih, iz Zagreba, ali i ostalih dijelova svijeta. Nije važno voliš li klasičnu glazbu, jer atmosfera kakva se stvori na Zagreb Classicu jamči da ćeš ponoviti posjet još nekom od koncerata i kad završi popularni zagrebački festival. I ove je godine pronalazak mjesta za prostirku na šarenoj livadi Trga kralja Tomislava bio pravi izazov, ali jednom kad se mjesto zauzelo, i kad su se s pozornice prelili prvi zvuci, u zraku se osjetilo uzbuđenje, radost i neobično zadovoljstvo. Mnoštvo posjetitelja Zagreb Classica iznova dokazuje da je taj festival vrlo dobro naslutio što njegovu gradu možda nedostaje, pa takav odaziv zapravo nagrađuje altruistički cilj približavanja ozbiljne glazbe široj javnosti.

 

Baletna scena iz koncerta San ljetne noći / Snimio Samir Cerić Kovacević

Ove je godine postignuta izvrsna suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, pa su tako festival 21. lipnja otvorili Balet i Simfonijski orkestar. Koncert naslovljen San ljetne noći predstavio je niz bisera nekolicine skladateljskih ikona plesna ostvarenja kojih su poznata u svakom kutku svijeta. Izvrsne balerine i baletani zagrebačkoga HNK-a predstavili su se i 28. lipnja hvaljenom predstavom Decadance, koja je ove sezone bila na rasporedu Baleta. Sjajni plesači i izvanredna koreografija Ohada Naharina ubrizgali su publici poštenu dozu dobre energije zaigranim i kreativnim pokretom i sigurno osvojili nekoliko novih pretplatnika Baleta. Vrhunski su koncert 29. lipnja i ove godine ponovili gudači slavnoga milanskog kazališta okupljeni u Cameriste della Scala, a solist je pritom bio njihov prvi violončelist, Massimo Polidori. Iako je program bio nešto „teži“ od uobičajenog repertoara Zagreb Classica, oduševljenje publike i pozornost kojim su pratili primjerice Haydnov Koncert za violončelo u C-duru bio je uistinu pohvalan. Od zagrebačkih se orkestara odazvao i Jazz orkestar HRT-a nastupivši 22. lipnja pod ravnanjem Mirona Hausera.

Zbog promjenjiva vremena nastradali su koncerti ansambla Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija i oba koncerta Zagrebačke filharmonije, od kojih je prvi predvidio nastup bandoneonista Marija Stefana Pietrodarchija, sopranistice Caterine Iore i dirigenta Paola Spadara Munitta. Dok se koncert Komedije i prvi koncert Zagrebačke filharmonije nisu održali uopće, drugi se koncert Filharmonije djelomično i održao, želeći svečano zatvoriti Zagreb Classic s prvim danom srpnja. Koncert je zbog kiše prekinut točno nakon izvedbe Ode radosti, a s pozitivne strane, možda baš prigodno ususret radosnom ljetu.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak