Vijenac 766

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Gloria Fabijanić Jelović

Nova ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević izabrao je muzikologinju Ninu Čalopek za novu ravnateljicu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Nina Čalopek diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je upisala poslijediplomski doktorski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Još se tijekom studija istaknula kao organizatorica studentskih kulturnih i umjetničkih događanja, a od 2006. bavi se producentskim, organizatorskim i kuratorskim poslom, s naglaskom na suvremenu klasičnu glazbu.


Nina Čalopek / Snimila Neva Žganec / PIXSELL

Producentsko iskustvo sjecala je kao izvršna producentica Cantus Ansambla od 2006, a od 2009. bila je i izvršna producentica Muzičkog biennala Zagreb, gdje 2019. postala članica programskog odbora, a 2021. angažirana je kao programska kuratorica MBZ-festivala za djecu i mlade. U bogatom organizacijskom i poslovnom iskustvu ističu se poslovi tehničke produkcije, planiranja i provedbe financijskih planova pa sve do razrada komunikacijske strategije, idejnog koncepta i provođenja PR-a, marketinga te autorski, urednički i produkcijski poslovi pri audio-videosnimanjima. Surađivala je s brojnim hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, ansamblima, orkestrima, opernim kućama, institucijama i festivalima. Imenovanjem Nine Čalopek za novu ravnateljicu KD Lisinski gradonačelnik Tomislav Tomašević odbio je prijedlog Upravnog vijeća KD Vatroslava Lisinskog da nova ravnateljica bude Kristina Bukojević Flegar.

Šesto izdanje festivala Lovran Classic održano je na kulturno-povijesnim lokalitetima Lovrana na početku srpnja. Na Trgu sv. Ivana riječki Trio Kamov (Anton Kyrylov, violina, i Giovanni Genovese, violončelo, te mladi hrvatski pijanist Juraj Marko Žerovnik) izveo je klavirska trija Dore Pejačević i Roberta Schumanna. U umjetničkoj galeriji Laurus nastupio je Trio Corrente (Metod Sironić, traverso, Lea Sušanj Lujo, viola da gamba, i Jelena Tihomirović, čembalo) predstavivši se djelima Sorkočevića, J. S. i C. P. E. Bacha, Rameaua i Hotteterrea. Na Trgu sv. Ivana Duo harfi Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković, s pridruženom članicom Martom Čiković, lovranskoj je publici predstavio skladbe Fauréa, Ravela, Uhlika, Albeniza, Granadosa i Salzeda.

Kantata Carmina Burana Carla Orffa u HNK-u Ivana pl. Zajca kao koncertni završetak sezone izazvala je oduševljenje riječke publike prvoga dana srpnja. Večer je započela s Tableaux islandais Bruna Delepelairea skladanim za Riječki simfonijski orkestar. Uslijedila je Carmina Burana napisana prema tekstovima iz istoimenog srednjovjekovnog zbornika. Pod vodstvom maestra Valentina Egela orkestar je disao uigrano sa združenim Riječkim opernim zborom i Zborom Hrvatske radiotelevizije. Posebne pohvale udaraljkašima kao i limenim i drvenim puhačima. Nina Domiko, sopranistica besprijekornih visina, bila je melodiozna dok je kontratenor Franko Klisović pokazao svoj pokretljivi glas, posebno u glasovnim ukrasima, kao i glumačku ekspresiju. Bariton Robert Kolar impresionirao je oduševljenu publiku izvrsnom dikcijom te izrađenom dinamikom, posebno u pianissimima.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak