Vijenac 766

Aktualno

U povodu 10. obljetnice Hrvatske u EU:
Glazbena šetnja Europskom Unijom, 28. lipnja

Glazbena raznolikost kao poticaj za čuvanje nacionalnih posebnosti

Piše Eva Kirchmayer Bilić

Na jedinstven način oblikovan glazbeni program svečanosti održane o 10. obljetnici pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji, koji su potaknule i osmislile muzikologinja i diplomatkinja Zdenka Weber i prorektorica za umjetnost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu Jasenka Ostojić, pokazao je kako se na visokoj umjetničkoj razini mogu osmisliti priredbe posvećene važnim državnim događajima i obljetnicama, upotpunjujući protokolarne sadržaje i obogaćujući govore visokih dužnosnika i uzvanika na najljepši mogući način. U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s Hrvatskim diplomatskim klubom 28. lipnja, uoči sâme obljetnice 1. srpnja, u velikoj dvorani u novom prostoru Sveučilišta u Zagrebu (Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL) priredbom pod naslovom Glazbena šetnja Europskom Unijom, obilježena je deseta obljetnica Hrvatske u EU. Na Trgu bana Jelačića velebnom svečanosti u režiji Dore Ruždjak Podolski predstavljena je te 2013. bogata hrvatska povijesna, kulturna i umjetnička baština.


Odabranim pjesmama predstavljene su sve članice Europske Unije

Deset godina nakon toga događaja i punopravnoga članstva Hrvatske u zajednici europskih naroda glazbenom šetnjom Europom i svim njezinim državama proveo nas je najmlađi naraštaj hrvatskih glazbenika: studenti Muzičke akademije – sopranistica Vlatka Kladarić i tenor Roko Radovan uz umjetničku suradnju pijanista Viktora Čižića. Oni su nizali skladbe – pjesme svih zemalja Europske Unije, koje su demokratskim putem odabrali građani Europske unije kao najljepše, otpjevavši ih na svim jezicima zemalja iz kojih pjesme potječu, čime se predstavila sva njihova ljepota u bogatstvu raznolikosti, njihov najautentičniji glazbeni, folklorni i/ili tradicijski izričaj. Velik i zahtjevan posao oko pripreme notnih i tekstovnih materijala, potom učenje različitih melodija i tekstova i njihovo nizanje u krasnu lepezu priredile su organizatorice i izvođači. Uistinu, kako je istaknuo apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua u nadahnutom govoru, obilježja svake zajednice upravo su poštivanje slobode i identiteta svakoga njezina člana. Spomenute odnose nuncij Giorgio Lingua opisao je glazbenim terminima, naznačivši da poštivanje posebnosti pojedinca omogućuje sklad različitih zvukova okupljenih, u zajedničkom domu, u koncert, te da nijedan njezin član ne smije odustati od toga da bude ono što jest. Čestitavši Hrvatskoj, poželio je da upravo ona nastavi obogaćivati druge čuvajući svoju posebnost. Uz pozdravne govore rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića te predsjednika Hrvatskoga diplomatskog kluba Emilija Marina, nazočnima su se obratili Zdenko Lucić, državni tajnik, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, i Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.
Program je započeo himnom Republike Hrvatske Lijepa naša domovino i Odom radosti, a dirljivo je bilo čuti za Hrvatsku odabranu crkvenu popijevku Zdravo Djevo, na stihove o. Petra Perice, ubijena na Daksi 1944, kao i pjesmu Moja domovina, koja je obilježila vrijeme Domovinskoga rata, a te ju je dojmljive večeri otpjevao naraštaj rođen u neovisnoj Hrvatskoj.
Priredba za pamćenje i poticaj.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak