Vijenac 766

Druga stranica

Nacrt Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje
od 2023. do 2027. godine

Evolucija kulturne politike

Piše Ante Peričić

Ministarstvo kulture i medija predstavilo je nacrt Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2023. do 2027. Riječ je o ključnom dokumentu i hijerarhijski najvišem aktu planiranja na koje se Ministarstvo obvezalo te sadrži posebne ciljeve i okvir za oblikovanje mjera i aktivnosti, a služi strukturiranju javnih politika i pripadnih investicija za poticanje kulturnog stvaralaštva te obuhvaća potporu umjetničkom stvaralaštvu, poduzetništvu i participaciji u kulturi, razvoj izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književnosti te nezavisne scene; razvoj audiovizualnih djelatnosti i medija, razvoj arhivske, muzejske i knjižnične djelatnosti, zaštitu, očuvanje i digitalizaciju kulturne baštine te jačanje prisutnosti hrvatske umjetnosti i kulture u Europi i svijetu.

 

Predstavljen ključni dokument i hijerarhijski najviši akt planiranja / Izvor min-kulture.gov.hr

Predstavljanje nacrta početkom srpnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, nije izazvalo raspravu u NSK-u, a doznali smo da elemente dokumenta čine srednjoročna vizija razvoja, razvojne potrebe i potencijali, posebni ciljevi i pokazatelji ishoda, financijski okvir, okvir za praćenje i vrednovanje te akcijski plan koji sadrži mjere i pokazatelje rezultata. ,,Posebni su ciljevi i pokazatelji ishoda Plana: razvoj kulturnog stvaralaštva, produkcije i distribucije, očuvanje i održivo korištenje kulturne baštine, razvoj sustava arhiva, knjižnica i muzeja, unapređenje statusa novinarske profesije, medijskog sektora i poticanje pluralizma te učinkovita podrška kulturnom i medijskom sektoru“, rekao je načelnik Sektora za strateško planiranje i analitiku Dinko Klarić dodavši da se Ministarstvo, zbog specifičnog područja, odlučilo za izradu Nacionalnog plana, dok su druga ministarstva uglavnom izradila strategije. Predstavljeni nacrt objedinjuje, rečeno je, sve dosadašnje srednjoročne i dugoročne dokumente za pojedina područja, kao što su Nacionalna strategija za poticanje čitanja, Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva ili Nacionalni plan razvoja arhivske djelatnosti te se nadovezuje na strateške ciljeve definirane u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. Klarić je naglasio da će se budući rad u oblikovanju Nacrta odvijati putem procesa e-Savjetovanje.

Na pitanje koje su najveće prepreke prilikom ostvarivanja spomenutih ciljeva, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da Hrvatska ima dosljednu i dobro osmišljenu kulturnu politiku kojoj ne trebaju revolucije već evolucija. ,,Kao ministrica, osoba s dugogodišnjim iskustvom u Ministarstvu, ali i kao znanstvenica, mogu reći da imamo dobar kulturni sustav koji treba nastaviti unapređivati, treba jačati institucije i treba se suzdržavati od politikantskih obračuna s kulturom i djelatnicima u kulturi, a tomu su sklone i neke lijeve i neke desne opcije. Treba uvažavati doprinos kulture društvu te uvijek moramo imati na umu da su kultura i umjetnost identitetske vrijednosti i temelj našeg društva“, izjavila je. Temelj Nacionalnog plana, rekla je ministrica, jest publikacija Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj izdana prošle godine. U izradi publikacije na četiristotinjak stranica sudjelovalo je 38 autora, stručnjaka iz različitih umjetničkih područja te istraživača i znanstvenika.

Vijenac 766

766 - 13. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak