Vijenac 765

Matica hrvatska

SAMOBOR – VEČER POEZIJE

U čast velike samoborske ljubavi

Lada Lokmer

 

Večer ljubavne poezije Gost(i)ona kod Vraza, na kojoj su nastupili članovi Ogranka MH Samobor i njihovi gosti iz raznih dijelova Lijepe Naše (Zagreb, Zaprešić, Trogir, Vranjic, Split, Varaždin) te iz Republike Slovenije, održana je 16. lipnja u Galeriji Prica u Samoboru.

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica, pod čijim se okriljem održava spomenuta večer u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, nastao je zahvaljujući ideji pokojnog pjesnika Josipa Jože Prudeusa i tadašnjih njegovih suradnika. Prudeus se vodio mišlju kako bi bilo divno da i Samobor po uzoru na Veneciju sačuva svoju ljubavnu priču o samoborskom Romeu i Juliji – Stanku Vrazu i Julijani Cantilly.


Đurđica Runtas kao Julijana Cantilly, Ivona Brkić, pobjednica festivala, Miroslav Tičar kao Stanko Vraz

Festival se odvija od 2015, a okuplja pjesnike iz Samobora te drugih dijelova Hrvatske, Slovenije pa i šire. Uvodno je pročitana pobjednička činkvina (petostih) Ivone Brkić, učenice 2. b razreda Srednje strukovne škole iz Samobora, koju je učenica napisala sudjelujući na druženju triju samoborskih srednjih škola, koje su u organizaciji POU Samobor i srednjoškolske knjižnice Samobor vodile školske knjižničarke Nevenka Fresl i Irena Šepl. Pjesmama se predstavilo tridesetak pjesnika, koji su ljubavnim stihovima sve okupljene podsjetili da u ljubavi i za ljubav vrijedi živjeti, a život je blagoslovljen u svakom ljudskom susretu i druženju. Stanka Vraza utjelovio je Miroslav Tičar, pjesnik iz Republike Slovenije, a Julijanu Cantilly, njegovu Ljubicu, Đurđica Runtas iz Samobora. U glazbenom dijelu programa nastupili su Filip Dražina i Marin Rimac.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak