Vijenac 765

Druga stranica

Svečano uručene nagrade Vladimir Nazor

Prostori dijaloga, trajno dobro nacije

Smiljana Škugor-Hrnčević

U atriju Galerije Klovićevi dvori 18. lipnja održana je svečana dodjela nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade za umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma što se dodjeljuje osobama koje su se istaknule doprinosom hrvatskoj kulturi, umjetnosti i baštini. Za postignuća u 2022. nagrađeno je dvanaest umjetnica i umjetnika, a nagrade su im uručili izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i predsjednik odbora Nagrade, akademik Zvonko Kusić. Svečanost je uveličao Zbor HRT-a pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija.

Nagrada za životno djelo na području književnosti pripala je Ivanu Rogiću Nehajevu koji jezičnom raskoši pjesnika, sociologa i esejista povezuje simboliku tijela i duha.


Laureati nagrade Vladimir Nazor za 2022. s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek
i predsjednikom odbora nagrade akademikom Zvonkom Kusićem u atriju Galerije Klovićevi dvori / Snimio Davorin ViŠnjiĆ / PIXSELL

Za područje arhitekture i urbanizma za životno djelo nagrađen je Boris Duplančić, za kojega kažu da je projektirao pola Zagreba, a za filmsku umjetnost montažerka Dubravka Premar, koja je radila na više od dvjesto filmova. Na području glazbe nagrada za životno djelo pripala je Frani Paraću, uz kojeg se veže sintagma „od rokera do akademika“, čiju glazbu vole i izvođači i publika. Dinka Jeričević nagradu za životno djelo dobila je za više od 50 godina rada u gotovo svim kazalištima te na filmu i TV-serijama, odnosno za više od 50 scenografskih ostvarenja. S područja likovne i primijenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je konceptualni umjetnik, fotograf, filmaš i dizajner, pionir hrvatske konceptualne umjetnosti Goran Trbuljak.

Godišnju nagradu za ostvarenje na području arhitekture i urbanizma za 2022. dobio je Davor Bušnja, za projekt Jašionice zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. U području filmske umjetnosti Juraj Lerotić nagrađen je za film Sigurno mjesto, za glazbenu umjetnost dodijeljena je nagrada Berislavu Šipušu, za skladbu Pasija za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl. Za doprinos kazališnoj umjetnosti godišnju nagradu dobio je Ugo Korani, za uloge u predstavama Braća Karamazovi F. M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i Višnjik A. P. Čehova u režiji Ivana Popovskog. Nina Ivančić nagrađena je za likovnu umjetnost, za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina Split, a za književnost Denis Peričić, za roman San o Križaniću.

Čestitajući dobitnicima ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je da se Vladimir Nazor dodjeljuje više od šest desetljeća onima koji su kreativnošću, radom i nadahnućem utisnuli trajan pečat u povijest hrvatske kulturne i umjetničke scene. Svijet viđen očima umjetnika i oblikovan njihovim kreativnim postupcima nudi mnoštvo perspektiva, bezbroj odgovora i obilje potencijala, a svaki oblik stvaralaštva i umjetničkog nadahnuća posebno značenje dobiva u neizvjesnim i teškim vremenima u kakvima živimo, istaknula je ministrica, dodavši da je „nagrada ujedno zahvala svim stvaraocima koji u naše živote i zajednice unose ljepotu i smisao, ali isto tako ustrajno stvaraju i otvaraju prostore dijaloga, promišljanja i suočavanja s izazovima suvremenog svijeta“. Također je istaknula da je dodjela nagrada ujedno prilika za prisjećanje na Vladimira Nazora, velikana hrvatske književnosti koji je svojim stihovima prenio upravo onu vitalnost i životnu energiju koju nalazimo kod nagrađenih umjetnika i stvaralaca.

Predsjednik odbora Nagrade akademik Zvonko Kusić istaknuo je da su nagrađeni svojom karizmom i upornošću stvorili djela nacionalnog i međunarodnog značenja – trajno dobro nacije.

U ime svih dobitnika zahvalio je Ivan Rogić Nehajev, ističući kako članovima Povjerenstva za pojedine umjetničke grane sigurno nije bilo lako odabrati. „Brojni su naši kolege, umjetnici, koji u hrvatskoj kulturi djeluju. I koji zaslužuju biti ovdje. Vjerujemo da će sutra na našem mjestu biti neki među njima. A mi ćemo i dalje raditi ono što smo radili i do sada…“, rekao je Rogić Nehajev poručivši da su nagrade potpore hrvatskoj kulturi, potpore temeljnim životnim i nacionalnim vrijednostima. „U tom kontekstu ove nagrade nisu samo priznanja laureatima nego i nagovještaj boljih dana u hrvatskoj kulturi“, zaključio je Rogić Nehajev.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak