Vijenac 765

Književnost

URUČENE NAGRADE GRIGOR VITEZ ZA NAJBOLJI DJEČJI KNJIŽEVNI TEKST I ILUSTRACIJU

Pozivnica u svijet čarolije

Smiljana Škugor-Hrnčević

U organizaciji Saveza društava Naša djeca 16. lipnja u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski svečano su uručene ovogodišnje 56. po redu nagrade Grigor Vitez za najbolji dječji književni tekst i ilustraciju.

Na ovogodišnji natječaj pristigao je 131 naslov, a u uži izbor stručno povjerenstvo uvrstilo ih je petnaest. I ove godine odluku o nagradi Ptičica donio je dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba u kojem je bilo pet članova, učenika od petog do osmog razreda.

Po izboru stručnog povjerenstva spisateljici Ines Marciuš Kruljac uručena je nagrada Grigor Vitez za najbolji tekst za djecu u slikovnici Djed i vještica. Treća slikovnica istog autorskog tima, Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović, pozivnica je u svijet alternativnih bajki – čarolije. Djed je ovdje strašno važan lik: čini pola naslova i gotovo cijelu naslovnicu.

Spisateljici Ladi Martinac-Kralj uručena je nagrada za najbolji tekst za mladež u romanu Lajanje na svemir, koji je smješten u nekadašnji Sovjetski Savez, u šezdesete godine prošlog stoljeća, vrijeme kada su velesile vodile opasnu utrku u svemiru.

Ilustratorici Vendi Vernić uručena je nagrada za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u romanu Mjesec od papira, koji je napisala Milana Vuković Runjić kao treći nastavak priče o djevojčicama Matildi i Antoniji, koji donosi nove pustolovine njihovih obitelji. Bogat i slojevit vizualni aspekt romana ostvaren je upravo ilustracijama Vendi Vernić.

U kategoriji za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi ovogodišnje nagrade uručene su ilustratoricama Nini Ivanović u autorskoj slikovnici Biciklistička početnica profesora Fausta i Hani Tintor za najbolje ilustracije u slikovnici Gdje se skriva Vedran (tekst: Iva Bezinović-Haydon).

Odluku o nagradi Ptičica donio je dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnja nagrada uručena je piscu Krunoslavu Mikulanu za naslov Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva, vrlo zanimljivu knjigu s mnoštvom zanimljivih likova (glavni su likovi životinje) i neočekivanih događaja koja čitatelje uči samopouzdanju i pripravnosti u ozbiljnim situacijama.

Ovogodišnja Ptičica za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu uručena je spisateljici Ani Dobričić i ilustratorici Vendi Vernić za slikovnicu Čarobne naočale. U slikovnici se, uz zanimljiv tekst i lijepe ilustracije, na zabavan način govori o prevladavanju različitih dječjih strahova (na primjer od pauka i mraka) i roditeljskom osloncu.

Nagrade je dobitnicima uručila predsjednica Saveza društava Naša djeca Aida Salihagić Kadić. U ime Grada Zagreba okupljenima se obratila izaslanica gradonačelnika, voditeljica odjela za programe za mlade iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Katarina Milković, a u ime Ministarstva kulture i medija svečanosti je prisustvovala voditeljica programa Ruksak pun kulture Maja Zrnčić.

Svečanu dodjelu nagrada Grigor Vitez režirao je Mario Kovač, a nastupila je dramska skupina Doza drame s ulomkom iz mjuzikla Plesna haljina žutog maslačka, koja je na ovogodišnjim Susretima kazališnih amatera proglašena najboljom dječjom predstavom.

Nagrada Grigor Vitez dodjeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri su nagrade Grigor Vitez Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak