Vijenac 765

Društvo, Razgovor

Razgovor: Dagmar Radin predsjednica upravnog vijeća
Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar

Obiteljski bi liječnik trebao ponovo postati temelj zdravstvenog sustava

Vedran Obućina

Uz 65. obljetnicu smrti oca javnog zdravstva u Hrvatskoj Andrije Štampar razgovaramo s predsjednicom upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo koje nosi njegovo ime.

Koliko su danas Andrija Štampar i njegova vizija javnog zdravstva poznati među stručnom i općom javnosti, osobito mlađim generacijama? 

Mislim da su principi koje je Andrija Štampar donio u javno zdravstvo opće prihvaćena načela u zdravstvu u Hrvatskoj i u svijetu. On, između ostalog, zagovara i interdisciplinarni pristup zdravstvenoj skrbi gdje je zdravlje i skrb za pacijenta odgovornost ne samo medicinske struke nego i širega socijalnog kruga pa i zajednice. Također, koncept društvenih odrednica zdravlja opće je prihvatljivo sagledavanje zdravlja osoba i povezanosti između zdravstva i drugih sektora društva.

Mnogo se govorilo o povratku Štamparova sustava u zdravstvo. Koji je vaš stav o tome te kako je Štampar zadužio hrvatsko javno zdravstvo? 

Načela Andrije Štampara ugrađena su u hrvatsko javno zdravstvo, premda je uloga obiteljskih liječnika, nažalost, bitno umanjena u Štamparovu smislu. Obiteljski bi liječnik trebao ponovo postati temelj zdravstvenog sustava, kao i pristup zdravstvenoj skrbi bez obzira na imovinsku moć.

U vrijeme demografskih oscilacija i pandemija, koje Štamparove ideje valja osobito naglasiti? 

Odnos povjerenja pacijenta u liječničku struku iznimno je važan pri provođenju javnozdravstvenih kampanja poput onih za provođenje cijepljenja ili drugih mjera kojima smo htjeli prevenirati pobol i smrtnost od zaraznih bolesti. U istraživanjima koja su rađena za vrijeme pandemije korone pokazalo se da ljudi vide upravo osobne liječnike kao prvi i najvjerodostojniji izvor informacija i savjeta. To upućuje na bitnost uloge obiteljskog liječnika u situaciji kada smo izloženi kontradiktornim informacijama iz mnogih izvora, često nevjerodostojnih. Takav odnos treba njegovati, a to će se moći postići ako se osnažuje uloga primarne zdravstvene skrbi.

 

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak