Vijenac 765

Matica hrvatska

JASTREBARSKO – MALA BESPLATNA KNJIŽNICA

Novi kum knjižnice u novom ruhu

Malu besplatnu knjižnicu kraj dječjeg igrališta u centru Klinča Sela postavili su Kreativni studio Zvrk, Općina Klinča Sela i Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Klinča Sela u proljeće 2020. Knjižnica je 20. lipnja dobila i svog slavnog kuma – uglednoga hrvatskog dramskog umjetnika Roberta Kurbašu.


Predsjednica OMH u Jastrebarskom Klementina Škrabe, učenici OŠ Klinčna Sela i kum knjižnice, glumac Robert Kurbaša

Uz novog slavnog kuma klinčaselska knjižnica, koju u posljednje tri godine obilaze mnogi korisnici, dobila je i novo ruho. U stilu Šume Striborove, bajke velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, oslikali su je učenici Osnovne škole Klinča Sela uz stručnu pomoć učiteljice likovnog Magdalene Međeri. Učenicima produženog boravka klinčaselske škole o važnosti čitanja iz zabave i zadovoljstva, pogotovo sada kad počinju dugi ljetni praznici, govorila je predsjednica Kreativnog studija Zvrk i jaskanske Matice hrvatske Klementina Škrabe. Robert Kurbaša naglasio je da sa čitanjem i učenjem dolazi znanje koje je najvažnija stvar u rastu i razvoju svakog djeteta. On je djeci pod krošnjama klinčaselskog drveća pročitao lijepu pjesmu U travi velikog Antuna Gustava Matoša, čiji smo 150. rođendan proslavili 13. lipnja ove godine. Nazočan je bio i ugledni hrvatski dramatičar i publicist, Jaskanac Nino Škrabe.

Program Vrelo zavičaja udruga Kreativni studio Zvrk i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom provode od 2018, a glavni mu je cilj poticanje čitanja i pisanja djece i mladih. U sklopu programa već su postavljene male besplatne knjižnice u Jastrebarskom, Klinča Selima i Krašiću. Održane su i brojne radionice kreativnog čitanja i pisanja za djecu i mlade diljem Hrvatske i šire.

(Klementina Škrabe)

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak