Vijenac 765

Mozaik

POZITIVA: 54. KUOPIO DANCE FESTIVAL, 14–20. LIPNJA

Mladi plesači na prestižnom festivalu

Piše Ivana Pinjušić Bužančić

U svijetu koji se danas kreće nemilosrdnim tempom, gdje tehnologija dominira našim vremenom i gdje zahtjevi modernoga života u nama često ostavljaju osjećaj nepovezanosti, ples se pojavljuje kao bezvremenska umjetnička forma koja nadilazi granice i dotiče najdublje dijelove naših duša. Ples u sebi nosi potencijal da obogati živote, potakne osobni rast i osjećaj zajedništva. U središtu te transformativne moći leži plesno obrazovanje – vitalna i često podcijenjena disciplina koja motivira i osnažuje pojedince da istražuju svoja tijela, njegove nevjerojatne mogućnosti te plesom izraze svoje emocije i oslobode svoj puni potencijal.


Leona Gavranović, Antonia Bošnjak, Ana Rogić, nastavnica koreografkinja Aleida Viduka, Melani Sirovica, Josipa Žarko, Marta Delavec, Vito Milković, Brilin Rebić i Lucija Ivić

Važna mjesta susreta onih koji su izabrali ples kao oblik umjetničkog izražavanja, onih koji žele razviti svoje tehničke sposobnosti i produbiti ljubav prema plesu i pokretu, svakako su umjetničke plesne škole. U njima, uz stručno vodstvo i individualni pristup, plesni pedagozi pomažu izgraditi samostalne mlade umjetnike i zaljubljenike u ples. Jedna od takvih državnih škola jest i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonja, koja provodi osnovnoškolsko plesno obrazovanje klasičnog baleta i suvremenog plesa te srednjoškolsko obrazovanje za zvanje scenski plesač. Ta zagrebačka škola, teško stradala u potresu, generacijama obogaćuje kulturni život grada. Svake godine, već tradicionalno, učenici škole nastupaju u školskim produkcijama, na domaćim i međunarodnim natjecanjima, festivalima, smotrama i u brojnim drugim plesnim događajima. Kada je riječ o natjecanjima, važno je istaknuti Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, na kojem Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonja dugi niz godina ostvaruje odlične rezultate na regionalnoj i državnoj razini. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju, u disciplini suvremeni ples – skupine, njezini su učenici osvojili prve nagrade u svim četirima dobnim kategorijama.

Nekolicina prošlogodišnjih natjecatelja viših kategorija, zajedno s drugim odabranim učenicima škole, ove su godine pozvani da nastupe na 54. izdanju Kuopio Dance Festa u Finskoj, koji okuplja renomirane plesače, koreografe i plesne trupe iz cijelog svijeta. U okviru dijela programa pod naslovom Dance Schools On Stage od 2011. daje se prilika mladim plesačima da osjete festivalski duh i nastupaju pred mnogobrojnim posjetiteljima. Svake godine, uz one finske, izabire se samo jedna inozemna škola koja će se na taj način predstaviti publici. Između 120 pristiglih prijava iz Finske i Europe, u ovogodišnjoj međunarodnoj selekciji odabrana je koreografija nastavnice Aleide Viduka, koju su otplesali Antonia Bošnjak, Marta Delavec, Leona Gavranović, Vito Milković, Brilin Rebić, Ana Rogić, Melani Sirovica, Lucija Ivić i Josipa Žarko. Naši mladi plesači nastupili su 15. lipnja pred punom dvoranom Kulttuuiarenna 44 te dobili izvrsne povratne komentare od žirija pod vodstvom Rikua Lehtopolkua, umjetničkog direktora festivala. U off-dijelu programa nastupili su i na vanjskoj pozornici središnjega gradskog trga, s dijelom koreografije nastale u okviru scenske prakse.

Osim nastupa, učenici su imali priliku istražiti grad smješten na jezerima, kojima ukupna obala obuhvaća čitavih 4760 kilometara. Pogled na grad s tornja Puijo, šetnje gradskim parkovima i obalom jezera, druženje i uživanje u plesu, iskustvo je koje će dugo nositi sa sobom.

Važno je istaknuti da su ovakve prilike iznimno važne za mlade plesače. Nastupiti pred međunarodnom publikom znači osnažiti ih da prihvate različitost, prošire umjetničke horizonte i izlože se novom i nepoznatom. Na taj način ne samo da unapređuju svoje tehničke i umjetničke vještine nego potiču i osobni rast, samopouzdanje i dublje razumijevanje univerzalnog jezika plesa. U konačnici, takva iskustva pomažu oblikovanju mladih plesača u zaokružene umjetnike koji će jednom ostaviti traga u plesnoj zajednici.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak