Vijenac 765

Matica hrvatska

ZAGREB – OZALJ  – PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PRIČA

Kreativni potencijali (ozaljskih) ljubavi

U   Velikoj dvorani Jure Petričevića u Matici hrvatskoj održano je predstavljanje zbirke Ljubavna priča u akvarelu koja okuplja 40 kratkih priča nagrađenih nagradom Stjepko Težak ili pohvalom povjerenstva na književnom natječaju Moje drago serce od 2018. do 2021. Knjigu su predstavili članovi povjerenstva za vrednovanje priča, književnica Julijana Matanović (ujedno i urednica zbirke), sveučilišna profesorica Dubravka Težak i književnik Jasmin Imamović. Predstavljanju su prisustvovali i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i predsjednik Ogranka MH u Ozlju Stjepan Bezjak, a moderirao je Bogdan Bošnjak, tajnik Ogranka.

 

Bogdan Bošnjak, Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović / Snimila Jelena Gazivoda

Julijana Matanović kazala je da neke gradove treba upoznati, a Ozalj je jedan od njih. Najljepše se o nekom mjestu i o nekim gradovima može govoriti iz točke kulture i povijesti, a natječaj Moje drago serce potičući na neiscrpan kreativni potencijal ljubavi i ozaljske kulturne baštine pokazuje kako se voli zavičaj. Natječaj je mnoge autore, koji nikada prije nisu posjetili Ozalj, potaknuo da ga posjete kako bi pronašli inspiraciju za svoje priče, kazala je Dubravka Težak. U svojoj različitosti priče sakupljene u zborniku pokazuju da se vječnoj temi ljubavi i motivima iz ozaljske kulturne baštine uvijek može pristupiti na drukčiji način. „Nikada nije bilo toliko ljubavnih priča o Ozlju“, kazao je Jasmin Imamović i ispričao da je 2014. u razgovoru s tadašnjom gradonačelnicom Ozlja Gordanom Lipšinić došao do ideje o pokretanju natječaja nazvana po jednome od najljepših ljubavnih pisama hrvatske književnosti, koje je Petar Zrinski uputio ženi Katarini noć uoči smaknuća 1671.

Ulomke iz nagrađenih priča pročitale su Senka Čorak, Ivana Adlešić Pervan i Dunja Tokić, a predstavljanju su prisustvovali i drugi autori priča objavljenih u knjizi. Zbirku Ljubavna priča u akvarelu u zajedničkoj su nakladi objavili Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Karlovačka županija i Grad Ozalj pokrovitelji su izdanja.

„Ljubav prema priči i ljubav prema ljubavi – kao osjećaju i kao književnoj temi – vrlo su slične, a ponekad čak i postaju jedno. Upravo bi na to ova zbirka željela podsjetiti“, napisala je u predgovoru urednica Julijana Matanović zaključivši da iz svakog retka Ljubavna priča u akvarelu progovara da ljubavnoj priči nema kraja. (I. H.)

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak