Vijenac 765

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Nora Čulić Matošić

Ususret ljetnoj pauzi i približavanju kraja kazališne sezone, koristim ovu priliku da se osvrnem na neke predstave koje bih preporučila, iako neke od njih nisu moje omiljene i mišljenja sam da im u izvedbi nešto nedostaje kako bi ukupni dojam bio bolji. Neke od predstava nedavno su gostovale ili će tek doći u posjet zagrebačkim kazališnim daskama.

Gostovanja u ZKM-u

Ovog je mjeseca repertoar Zagrebačkoga kazališta mladih dobrim dijelom bio ispunjen gostovanjima. Jugoslavensko dramsko pozorište gostovalo je s predstavom Edip u režiji Vita Taufera, dok je Beogradsko dramsko pozorište izvelo Idiota u režiji Ivice Buljana. Na rasporedu se našlo i gostovanje predstave Handke Projekt Jetona Neziraja, koju je režirala Blerta Neziraj.

 

Prizor iz predstave Handke Projekt / Izvor quendra.org

Projekt je realiziran u višenacionalnoj koprodukciji: Quendra Multimedia (Kosovo), Mittelfest i Teatro della Pergola (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodno pozorište Sarajevo i Internacionalni teatarski festival – Scena MESS (Bosna i Hercegovina). Kako je naznačeno u naslovu, u fokusu je austrijski književnik Peter Handke i kontroverza koja je nastala dodjelom Nobelove nagrade za književnost 2019. Predstava problematizira nagrađivanje autora koji je otvoreno podupirao Slobodana Miloševića i strastveno branio njega i velikosrpsku ideologiju. Ta tema otvara prostor za dva pitanja: prvo, možemo li uživati i dalje u djelima umjetnika kojima su nazori problematični, da ne napišem opasni, i drugo, koje su opasnosti post-istina i paranoje uzrokovane medijskim lažima, odnosno mogućnošću fabriciranja istine? Nažalost, predstava upada u zamku izrugivanja Handkeu, zbog čega autorski tim djeluje nedoraslo u pokušaju obračunavanja s nobelovcem.

Festival Perforacije

Na moju veliku žalost, otkazan je dolazak Slovenskoga mladinskog gledališča iz Ljubljane na ovogodišnje 47. Dane satire s predstavom Žbam! Simone Semenič u režiji već spomenuta Vita Taufera.

 

Prizor iz predstave Krize / Snimio Matej Povše

Ljubljansko Mladinsko trenutno je za mene jedno od najuzbudljivijih kazališta, ističe se raznolikošću, tematski i izvedbeno, i prije svega jakim glumačkim ansamblom koji krase hrabrost i energičnost. Stoga mi je drago da će na ovogodišnjem festivalu Perforacije u Zagreb doći Krize uglednoga slovenskog redatelja Žige Divjaka, projekt nastao u slovenskoj (Nova Pošta, Mladinsko), srpskoj (BITEF) i hrvatskoj (Domino) koprodukciji. Divjak se tim projektom nastavlja baviti suvremenim temama i aktualnim stanjima krize, ovoga puta u kombinaciji ekologije i ekonomije. Nastala prema motivima Less is more Jasona Hickela i The Mushroom at the End of the World Anne Lowenhaupt Tsing, predstava se na, naizgled, jednostavan način lovi ukoštac s problemom antropocentrizma i klimatske krize te rješenje vidi u solidarnosti i neposrednoj promjeni razumijevanja okoline u kojoj živimo.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak