Vijenac 765

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN

 Nova ravnateljica KD Vatroslava Lisinskog

Upravno vijeće Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u sastavu Goran Končar, predsjednik, Urša Raukar Gamulin, zamjenica, te članovi Sanja Volić Radić, Anita Tokić i Zvonimir Mustaf odabralo je većinom glasova kao svog kandidata za novu ravnateljicu Kristinu Bukojević Flegar. Mišljenje vijeća upućeno je u zagrebački Gradski ured za kulturu i gradonačelniku na daljnji postupak. Kristina Bukojević Flegar prethodnom je ravnatelju Draženu Siriščeviću bila pomoćnica za službu zajedničkih poslova.

 

Kristina Bukojević Flegar / Izvor lisinski.hr

Ravnatelj Lisinskog bira se na mandat od četiri godine, a prijaviti su se mogli svi koji su završili diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te imaju najmanje pet godina rada u kulturi. Osim životopisa, kandidati su morali poslati četverogodišnji program rada i razvitka Lisinskog.

4. Prandau Festival

Ovogodišnji Prandau Festival donosi pet koncerata vrhunskih umjetnika u autentičnim prostorima Donjeg Miholjca: dvorcu Mailath-Prandau, perivoju dvorca i u župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela.

Festival je otvoren koncertom ansambla za ranu glazbu Responsorium 24. lipnja u župnoj crkvi u Miholjcu. Gitarist Lovro Peretić nastupa 7. srpnja u dvorcu Mailath-Prandau, a 19. kolovoza predstavit će se Podium Brass Quintet u perivoju dvorca Mailath-Prandau. Umjetnički ravnatelj festivala, orguljaš Edmund Andler-Borić, predstavit će se 16. rujna, a gost će mu biti osječki bariton i profesor na Umjetničkoj akademiji Berislav Jerković. Festival se zaključuje koncertom kvarteta flauta 4Syrinx 21. listopada.

Doprinos je festivala i izdanje CD-a Croatia Recordsa Orgulje Donjeg Miholjca koji je snimio orguljaš Edmund Andler-Borić. Festival je posvećen mađarsko-njemačkoj velikaškoj obitelji Mailath-Prandau, koja je zadužila mađarsku, a još i više hrvatsku kulturu, gospodarstvo, znanost i školstvo, cjelokupan život Slavonije.

Festivali u organizaciji udruge Ars Organi Sisciae

Kao i svake godine udruga Ars Organi Sisciae i ove godine organizira četiri festivala u probranim i vrlo specifičnim krajevima Lijepe Naše.

Tako se 17. Ars Organi Sisciae kao međunarodni orguljaški festival koji je trajao od 7. do 14. svibnja i predstavljao orgulje Sisačke biskupije odvijao u Sisku, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Voloderu, a 9. Zrin Festival od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Petrinji, Dubovcu i Ozlju, gdje su nastupili brojni umjetnici u raznim solističkim i komornim sastavima s probranim programom. U najavi je Festival drvenih kapela Sancta Barbara, koji se odvija na posebnim kulturološki vrijednim lokacijama od 25. lipnja do 2. srpnja u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Ključić Brdu, Starom Brodu, Donjem Podotočju i Velikoj Gorici. Slijedi još i Like Lika Festival, za koji program tek iščekujemo.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak