Vijenac 765

Film

FILM IZDVAJA

IDA HITREC

EDWARD NORTON NA FESTIVALU PONTA LOPUD

Od 20. do 24. lipnja Lopud je po treći put bio kreativno okupljalište filmskih profesionalaca, koji su održali predavanja i masterclass-radionice za glumce, redatelje, producente i snimatelje. Posebni su gosti bili nagrađivani američki glumac i redatelj Edward Norton, švedski redatelj Ruben Östlund i poljska direktorica filmske fotografije Urszula Pontikos.

Norton, koji je održao seriju predavanja i radionica za glumce, pohvalio je ideju festivala rekavši: „Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa.“


Edward Norton, Urszula Pontikos i Ruben Östlund /
Izvor HAVC

Urszula Pontikos, uz britansku snimateljicu Ninu Kellgren i mađarsku redateljicu i scenaristicu Lili Horvát, održala je stručne programe za snimatelje. Pridružili su im se srpski redatelj i producent Ognjen Glavović i finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen, koji su govorili o režiji. Ruben Östlund vodio je redateljske radionice i predavanja, a jedno je od predavanja moderirao poljski redatelj i oskarovac Pawel Pawlikowski. Oscarom nagrađena američka producentica Mollye Asher, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis iz Grčke i Oscarom nagrađen producent Peter Spears i agent u United Talented Agency Brian Swardstrom održali su predavanja o produkciji.

FILM EEVA NAGRAĐEN U ANNECYJU

Kratkometražni animirani film autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, realiziran pod okriljem hrvatske Jadranske animacije (Adriatiac Animation) i estonskog Eesti Joonisfilm, osvojio je nagradu Alexeïeff – Parker 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, koji se održavao od 11. do 17. lipnja.

U natjecateljskim programima Annecyja prikazana su još četiri hrvatska filma: Haljina za finale Martine Meštrović, Ispod maske Dariana Bakliže, 11 Vuka Jevremovića te Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde.

Vijenac 765

765 - 29. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak