Vijenac 764

Matica hrvatska

BOKA KOTORSKA  – SUSRET MEĐUDRŽAVNE KNJIŽEVNOSTI

Zajedništvo izvandomovinske i domovinske Hrvatske

Anita Martinac

U jednom od najljepših zaljeva svijeta, Boki kotorskoj, održan je od 2. do 4. lipnja V. međudržavni susret hrvatske književnosti, koji već tradicionalno organizira Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika. U jedinstvenom Zaljevu svetaca okupili su se renomirani članovi Društva hrvatskih književnika te pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike. Također na susretu su bili i gosti iz Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara i OMH u Gospiću Ana Lemić. Domaćini susreta bili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum, Ogranak MH u Boki kotorskoj i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru.


Sudionici skupa u Perastu

Prilikom boravka u Boki kotorskoj i posjeta otoku Gospe od Škrpjela goste je dočekao don Srećko Majić. Nakon vožnje brodom posjetili su crkvu svetog Nikole i muzej iz 17. stoljeća te barokni samostan svetog Antuna u Perastu, gdje je održana književna večer na kojoj je Marija Mihaliček govorila o povijesti Perasta, a posebno o ostavštini obitelji Visković.

Sljedećeg dana Dolores Fabijan Bonić provela je književnike i goste Kotorom te su posjetili katedralu svetog Tripuna, crkvu sv. Marije Koleđate, crkvu sv. Ane, crkvu sv. Luke i brojne druge sakralne objekte u bedemima grada Kotora. Unutar zidina obišli su Trg Bokeljske mornarice, Biskupsku palaču, Pomorski muzej, gradska vrata i zidine, a najhrabriji su se i popeli do zavjetne crkve Gospe od Zdravlja i kotorske tvrđave koja čuva Grad.

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske održan je književni program na kojem su se u ime domaćina obratili generalna konzulica Jasminka Lončarević, koja je istaknula kako susret pokazuje da njegujemo hrvatsko zajedništvo izvandomovinske i domovinske Hrvatske. Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković izrazio je zahvalnost dolaskom gostiju iz svih krajeva svijeta te rekao da je Boka izvorište duhovnosti hrvatskog naroda gdje god oni živjeli. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček također nije krila radost zbog dolaska gostiju te se osvrnula na članstvo Matice u prošlosti i danas i izrazila želju da se broj članova Matice poveća.

U ime književnika nazočne je pozdravila predsjednica Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika Anita Martinac te predstavila sve članove DHK-a i goste pjesnike na Petom međudržavnom susretu hrvatske književnosti, koji su svojim stihovima ostavili snažne impresije na posjetitelje jer doista žive svoju poeziju. Pljeskom su nagrađeni sudionici Hrvatske izvandomovinske lirike Ivanka Sabolić, Mario Viscovich, Suzana Tkalčić, Ivan Gerić, Zoran Sova, Josip Lučić i Anđa Luburić, koji su pristigli iz SAD-a, Australije i Europe da bi sudjelovali na susretu. Publika je posebno pozdravila Luka Paljetka, koji je u svom stilu očarao okupljene sugestivnom snagom i ljepotom pjesničke riječi. S njim je iz Dubrovnika stigao i književnik Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, a ostali članovi JHO DHK-a književnici Marina Kljajo, Anton Lučić i Anita Martinac stigli su iz Mostara. O književnicima Boke kotorske govorila je Dijana Milošević, a svoje stihove recitirala pjesnikinja Dubravka Jovanović iz Kotora. Čitajući stihove preminule književnice Desanke Matijević, književnici su se prisjetili njezina sudjelovanja na prvom međudržavnom susretu. Posljednjeg dana susreta književnici su posjetili crkvu svetog Antuna u Tivtu, gdje ih je ugostio župnik don Milidrag Janjić, a potom su primljeni u Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore i Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum, gdje ih je Zvonimir Deković upoznao s aktivnostima zajednice i brojnim vrijednim izdanjima koja imaju povijesno značenje u očuvanju bokokotorske baštine.

Na koncu susreta Anita Martinac zahvalila je svima na sudjelovanju, uručila plakete i zahvalnice s porukom duhovnog i umjetničkog zajedništva. Naglasila je važnost pisane riječi koju smo svi pozvani čuvati i njegovati, a Boka je neiscrpan izvor tradicijskog kulturnog i povijesnog blaga kao izvor stalnog nadahnuća i istraživačkoga rada.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak