Vijenac 764

Književnost

Miljenko Stojić,
S Njim hodi

Promicanje kršćanskih vrednota

Piše Ljerka Car Matutinović

Nova zbirka poezije Miljenka Stojića, simboličnog naslova S Njim hodi, etički je i stvaralački domet vezan za kršćanske zasade i sadržajno poticanje i potragu za istinom. Tu iznimno uvjerljivu žudnju za temeljnim problemima kršćanskog bivstvovanja nalazimo i u ranijim knjigama istog autora, u kojima je kršćanski svjetonazor izravan, jasan i definitivno određen, usprkos globalističkim metamorfozama (Vijenac odabranih, 2013). U fokusu autora Miljenka Stojića tradicionalne kršćanske vrijednosti poučavaju tolerantnosti, a istodobno autor kritički poziva na glas razuma i nužnu civilizacijsku ravnotežu u eri bezumlja suvremenog svijeta.

Miljenko Stojić, franjevac, teolog, publicist i magistar kršćanske duhovnosti, iznimno je angažiran u pokretanju raznih institucija (Informativni centar Mir, Međugorje, Radiopostaja Mir – Međugorje, agencija Miriam, niz portala i dr.).


Izd. OMH u Čitluku i
OMH u Vinkovcima, 2022.

Nova zbirka S Njim hodi podijeljena je u tri znakovita ciklusa: Zrnce pijeska, Kad ono, Miriše na jug. U prvom ciklusu ističu se pjesme Getsemanska valjda idila, Jelo, sestro, O njima i nama, Vremena i pitanja, Tlapnje, Neka plove, U vremenu pošasti, A možda... U tim se pjesmama spaja svakodnevni život s poezijom, nastaje dvosmjerna komunikacija između pjesnika i svijeta koji ga okružuje. Pjesnik ne uljepšava stvari, a vrijeme troši u kontrapunktu svjetlosti i sjena: „Prolazi život kao rijeka, tko će ga stići / dodiruju nas obične, male, jednostavne stvari, / što zamjećujemo, čemu se nadamo, kamo idemo? (Vremena i pitanja).

Za afektivni prostor u srcu stvari pokreće se egzistencijalna katarza. U konstituiranju poetskih slika ističe se pjesnik kao samosvojno biće. Borba, patnja i zaborav podsjećaju da život sam sebe poriče, sebi proturječi: „Zaboravili smo osobe, prigrlili mrtve stvari, / nadmećemo se bunovno i sve gubimo, / Zlo se cereka kao u najgorim horor filmovima.“ (U vremenu pošasti).

Pjesnik otkriva vrijednosti bića u okviru tradicionalnih kršćanskih vrednota koje su ispunjene civilizacijom ljudskosti. Prozaičnosti života otrcane su teme, a samosvojnost života ima svoj put: „… svoj dom želim graditi kako ja hoću, / na temeljima nauka svojih pređa. / Ovim mi je putem, nikako drukčije. / Kada dođu hladna nesmiljena vremena, / znat ću da sam s njima duboko.“ (Pravi nauk).

Pjesnik i duhovnik Miljenko Stojić u svojim pjesmama diše čistoćom. Njegov oduhovljeni kršćanski svjetonazor dobronamjeran je i tolerantan, a istančani oblik poetskog meditiranja ne izlazi iz ravnoteže poetskih slika. Slike su osobne, tankoćutne, izriču poštovanje prema riječima, ogrnute pozitivnim spoznajama prihvaćaju ispovjedni ton: „Znam, spasiti me može samo moje htjenje... / Grješaka i padova bit će, naime, u nedogled, / tako sam krhak, zaboravim se, učinim.“ (Biti dar).

Pjesnik i teolog Miljenko Stojić želi biti „svoj u Božjoj slobodi, piti pjesništvo uz razuma krišku“. Svoje narativne poetske sintagme pjesnik pretvara u pitku priču i zna da nije uzaludan njegov hod s Njim, jer Gospodin je njegov prijatelj i prolazi njegovom „stranom ulice“. Zajedno će uživati u „ljudskosti, u toplini, u našosti“. „U voljenoj hrvatskoj zemlji“. Doista, kako i priliči duhovniku, franjevcu i – pjesniku.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak