Vijenac 764

Matica hrvatska

JASTREBARSKO  – GLAZBENO-POETSKI SUSRET

Obilje dobre glazbe i poezije

Klementina Škrabe

 

Dvadeset i šestog svibnja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko i Glazbene škole Jastrebarsko ispred Pastoralnog centra jaskanske župe održan je trinaesti poetsko-glazbeni program Svetom Duhu na čast.

Nastupili su gradsko pjevačko društvo Javor, glumac Robert Kurbaša, profesori Glazbene škole Jastrebarsko i Trio Jurković. Izbore iz hrvatske poezije predstavili su i glumci i glumice Kazališta Škrabe. Pjevačica Ljubica Nikolić uz pratnju Elizabete Skobe Barbir na glasoviru izvela je skladbu Lastavicam Ivana pl. Zajca, a profesorica Katarina Rončević otpjevala dijelove liturgije svetog Ivana Zlatoustog koji se izvode za blagdan Duhova (Tropar, Kondak i Zadostojnik).


Snimio Matija Grgas

Glazbeni dio programa bio je posvećen obljetnicama rođenja i smrti velikih glazbenika Petra Iljiča Čajkovskog, Georgea Gershwina, Dore Pejačević, Ive Robića, Vittorija Montija, Vlaha Paljetka i Arsena Dedića. Poetski dio bio je posvećen obljetnicama hrvatskih pjesnika Antuna Gustava Matoša, Dragutina Domjanića, Ratka Zvrka, Đure Sudete, Ante Gardaša, Jakše Fiamenga, Ivana Gorana Kovačića, Vlade Vlaisavljevića, Ivana Goluba, Antuna Branka Šimića i Jure Stubičanca.

Kroz program je vodila Klementina Škrabe, predsjednica jaskanskog ogranka MH i voditeljica Kazališta Škrabe. Prisutnima se obratio i jaskanski župnik Filip Marić, koji se prisjetio nedavno preminule vrijedne pastoralne vijećnice Đurđice Hočevar Medvedovski, koja je dugi niz godina vodila brigu o kapeli Svetog Duha.

Usred programa u središtu Jaske iz neobjašnjivih je razloga nestalo električne energije pa su izvođači niz točaka morali izvesti bez reflektora, mikrofona i zvučnika. Dobro su se snašli, a zajedno s gledateljima mogli su te tople svibanjske večeri doživjeti Jasku iz 19. stoljeća, kada još nismo imali električne struje ni željeznice, ali pjevačko društvo i kazališnu družinu jesmo.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak