Vijenac 764

Književnost

U SISKU ODRŽANI 27. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI, JEDNA OD NAJVAŽNIJIH PJESNIČKIH MANIFESTACIJA
U HRVATSKOJ

Kvirin za Kirina, Kirin za Kvirina!

Đurđica Vuković

Pjesnikinje i pjesnike, izaslanicu ministrice kulture Mihaelu Majcen Marinić, Robertinu Štajdohar, izaslanicu župana Ivana Celjaka, i mnogobrojnu publiku pozdravio je domaćin Tomislav Škrbić, predsjednik OMH u Sisku, a Susrete je otvorio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran zahvalivši priređivačima na ustrajnosti u promicanju pjesništva i organizaciji Kvirinovih pjesničkih susreta.

Na Susretima su dodijeljene dvije nagrade, Plaketa sv. Kvirina, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godina, objavljenu između dvaju Susreta.

Ovogodišnji laureat Miroslav Kirin dobitnik je Plakete sv. Kvirina. U obrazloženju nagrade stoji: „Zaključiti nam je da Kirinova poezija na izniman, hirovit i sustavan način istodobno propituje sebe, svoj jezik, ali tom igrom i provjeravanjem, užitkom i razlikom, u suvremeno hrvatsko pjesništvo donosi niz neočekivanih i do sada neupisanih znakova. Riječ je o projektu koji trusno stanje suvremenog pjesništva, i stanovitog beznađa, čini živim i privlačnim, koji čitatelja iznova uvjerava u važnost poezije. Otuda razlozi za nagradu, otuda jednoglasno i glasno: „Kvirin za Kirina, Kirin za Kvirina!“ (Miroslav Mićanović).

Dobitnik Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije, jest Patrik Gregurec za pjesničku knjigu Špaga. „Gregurčev rukopis, uz posebnu strukturu, karakterizira i nadahnutost, neobične slike, povezivanje svakodnevnog i intertekstualnog, te potreba da u svim tim glasovima koje slijedi dijaloški, na kraju kormilo prepusti vjetru koji razbacuje glas i donosi poništenje koncepta, bez straha“ (Darija Žilić).

U razgovoru o poeziji laureata sudjelovali su akademik Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Darija Žilić i Đurđica Vuković.

Dvije večeri poezije i glazbe stihovima su častili Krešimir Bagić, Ana Brnardić, Jasmina Bosančić, Lana Derkač, Sanja Domenuš, Tihomir Dunđerović, Biserka Goleš Glasnović, Hrvoje Jurić, Marija Lamot, Tin Lemac, Sanja Lovrenčić, Ines Kosturin, Marin Kos, Maja Marchig, Paula Mautner, Siniša Matasović, Miroslav Mićanović, Adrian Dumitru Oproiu, Zrinka Posavec, Marijana Radmilović, Zorica Radaković, Goran Rem, Davor Šalat, Darija Žilić, a glazbeni dio programa otpjevao je i odsvirao Robert James Hudulin.


Kvirinovi susreti održani su na na brodu Biokovo


Đurđica Vuković i laureat Miroslav Kirin

Drugoga dana Susreta na brodu Biokovo knjigu Waltera Friedricha Otta Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja, u izdanju Matica hrvatske u Sisku, predstavili su Kristijan Gradečak, Ivan Smiljanić i Tomislav Škrbić. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i Damir Barbarić spominjući važnost „dimenzije kulture i duha o kojima se Matica brine, ne isključivo…“ i nastavlja o toj brizi kazavši da je „to neka vrsta jamstva da nećemo izgubiti korak s onim skrivenijim ali bitnim duhovnim životom“, raduje ga da se ta nastojanja događaju u Matici u Sisku.

Riječi, časopis za književnost, kulturu i znanost, predstavili su Mirna Rudan Lisak, autorica temata o vrhunskim intelektualcima Višnji i Mladenu Machiedu, a u prigodi desete godišnjice nagrade za esejistiku koja nosi ime Višnje Machiedo koju je ustanovio Hrvatski PEN. Milan Bešlić istaknuo je potom da je Mladen Machiedo – likovni umjetnik. O tome svjedoče likovni radovi koji krase naslovnicu i unutrašnjost časopisa. Na kraju je akademik Machiedo zahvalio uredništvu i Matici biranim riječima koje povezaše književno i intimno, lokalno (Josip Sever, Tea Rimay Benčić) i svjetsko stvaralaštvo , a sve kroz posvetu velikoj intelektualki i njegovoj suputnici Višnji Machiedo, donoseći na dar domaćinima takozvane „polumrtve knjige“ kojima su Machiedovi autori. Ostali sadržaj bogatih i zanimljivih Riječi, književni i esejistički, predstavile su glavna urednica Đurđica Vuković i urednica Darija Žilić.

Nastavilo se s poezijom i glazbom, a nad Siskom dva su dana oblaci mirovali. Maticu, beskućnicu u Sisku, i njezine goste štitio je sv. Kvirin i odigralo se kao u Prudencijevoj Himni sv. Kvirinu: „Povrh smirena vrtloga / rijeka zadrži biskupa / te mu ne da potonuti / držeć teret od kamena / puku na čudo veliko…“. Da, čudo je osunčalo Sisak, nebo je mirovalo dva dana, do 11. lipnja, a tad je pljusnula kiša oplakujući odlazak pjesnikinja i pjesnika iz Siska.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak