Vijenac 764

Matica hrvatska

ČITANJE S PISCIMA I GLUMCIMA U KAŠTELANSKIM ĐARDINIMA, 12. SVIBNJA – 14. LIPNJA

Književnost je sigurna oaza

Piše Mili Novak

Književna manifestacija Đardin čitanja ugostila je poznate hrvatske književnike i glumce. Književnim programima želi se potaknuti mlade na čitanje, razgovarati o književnosti, ali i pokazati ljepota kaštelanskih đardina kao mjesta u kojima se može posuditi knjiga i čitati te općenito bogatstvo kaštelanske kulturne baštine

Predstavljanjem programa i radionicom interpretativnog čitanja 12. svibnja u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću započeo je ovogodišnji program književne manifestacije Đardin čitanja u Kaštelima. Književna manifestacija koju organizira Ogranak Matice hrvatske u Kaštelima u suradnji s kaštelanskim školama, i ove godine donosi osam dana bogata kulturnog programa. Književnim programima želi se mlade potaknuti na čitanje, razgovarati o književnosti, ali i pokazati ljepotu kaštelanskih đardina kao mjesta u kojima se može posuditi knjiga i čitati te općenito bogatstvo kaštelanske kulturne baštine.

Prvi dan Đardina čitanja učenici su kaštelanskih škola sudjelovali u radionici interpretativnog čitanja koju su vodili glumci Aneta Gotovac i Ivan Baranović. „Na radionicama promoviramo čitanje i na neki način senzibiliziramo djecu i pokušavamo im pokazati da je gluma povezana s čitanjem. Tako ćemo im pomoći da smanje tremu, da znaju kako ispravno primijeniti dikciju, udah, izdah i sve ostalo što je potrebno za dobro čitanje“, kazao je glumac Ivan Baranović.


U đardinu su čitali učenici brojnih škola

Važnost čitanja
od najranije dobi

Programe prati stručni ocjenjivački sud u kojem su profesorice hrvatskog jezika Drinka Bedalov i Ana Matijević te književnica i spisateljica Nataša Jukić. Drinka Bedalov istaknula je da svi trebaju podržati tu književnu manifestaciju jer vidimo da su djeca pokazala interes i sama birala tekstove. „Poručila bih roditeljima da su početne godine najvažnije. Ne mora to biti dugo čitanje. Svjesna sam da danas roditelji nemaju mnogo vremena, stalno nekamo jurimo. No 15 minuta dnevno čitanja od najranije dobi jedini je način da čitanje postane navika i da se razvije ljubav prema knjigama. Nije to samo čitanje, to je oplemenjivanje, pridonosi razvijanju mašte i kreativnosti. Čut će djeca priče i u vrtićima i u nižim razredima osnovne škole, no sve kreće od kuće. Kad roditelje vide s knjigama, onda je to i njima nešto prirodno. Na vlastitom iskustvu mogu potvrditi da kad se započne u ranim godinama djetinjstva, čitanje postaje ljubav za cijeli život“, izjavila je Drinka Bedalov.

Osvrt na programe čitanja dale su i članice ocjenjivačkog suda Ana Matijević i Nataša Jukić. „Primijetila sam da su ove godine učenici sami izabrali tekstove pod mentorstvom profesorica, što znači da su imali slobodnu volju u odlučivanju, neki su čak tekstovi bili, rekla bih, zahtjevni za njihov uzrast, ali oni su pokazali da su tom zadatku dorasli, i ostvarili zapažene rezultate“, izjavila je Ana Matijević.

Kaštelanska književnica Nataša Jukić smatra da koliko god se održava manifestacija koje potiču čitanje i jačaju pisanu riječ i kulturu općenito, još ih je premalo, stoga je ovakvo događanje bitno kako za cijela Kaštela, tako i za svako dijete koje živi u Kaštelima. „Fantastično je što su pozvana djeca iz osnovnih i srednjih škola i nadam se da će iz godine u godinu manifestacija rasti, tako da sam sretna, ponosna i počašćena što sam ovdje članica povjerenstva“, kazala je Nataša Jukić.

Sudjelovale kaštelanske
škole

Prve su 15. svibnja svoje programe predstavile OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića i SŠ Braća Radić, potom 17. svibnja učenici OŠ Bijaći iz Kaštel Novog i OŠ Filipa Lukasa iz Kaštel Starog. Programe čitanja škola 19. svibnja zaključile su OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca i OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice. Čitali su se ulomci iz djela domaćih i stranih autora (Dobriša Cesarić, Siniša Glavašević, Nataša Jukić, Šime Storić, Zvonimir Balog, Paolo Giordano, Reiner Maria Rilke, Oscar Wilde, Jules Verne i dr.), a osim na hrvatskom čitalo se na engleskom i talijanskom jeziku. Čitači s najboljom izvedbom prema prijedlozima stručnog povjerenstva sudjelovali su na Reviji čitanja 1. lipnja u vrtu dvorca Rušinac u Kaštel Lukšiću.


U ciklusu Čitanje s piscem gostovali su Pavao Pavličić i Julijana Matanović

Svojim nastupom razveselio je glumac Lovre Kondža koji je pročitao Miševi i mačke naglavačke Luka Paljetka te izjavio: „Čita se na laptopu i na mobitelu. Klasično se čitanje srozalo. No evo, kao glumac mogu reći da je potrebno puno truda da se mlade osobe zainteresira. Ovakve manifestacije pa i moje sudjelovanje u njima svakako doprinose razvoju čitanja. Mlade osobe vide mene s televizijskih ekrana pa se možda zainteresiraju što to onaj tamo radi, uzmu knjigu i čitaju.“

Svi sudionici dobili su medalju Đardina čitanja, a publika je svojim glasovima odabrala pobjednicu, Leu Ljubica, kojoj je uručena plaketa Maneken čitanja 2023. Jedan dan programa, 24. svibnja, učenici su zajedno s glumcem Ivanom Baranovićem čitali tematske čakavske tekstove iz Kronike o našem malom mistu.

U ciklusu Čitanje s piscem u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću gostovali su 6. lipnja Julijana Matanović i Pavao Pavličić. U ugodnu druženju govorili su o svom životnom i književnom putu, knjigama i stavovima, idejama za knjige, o čitanju i lektiri za mlade.

„Ne pripadam onima koji misle da se u Hrvatskoj malo čita, često svjedočim u biblioteci da za neke knjige postoje liste čekanja. Dok god postoje liste čekanja za knjige, znači da se kod nas čita. Nikako mi nije jasno gdje su te statistike da se malo čita. Što se tiče obavezne školske lektire, stvari su se dosta promijenile jer postoje naslovi koje učenici moraju pročitati i izborna lista. Ta izborna lista daje slobodu nastavnicima i učenicima. Kad bih radila u osnovnoj ili srednjoj školi, na prvom bih satu pitala što su čitali prošlo ljeto, da argumentiraju je li dobro i kolegama preporuče“, rekla je Julijana Matanović.

Smatra da bi se trebao gledati i zavičajni dio jer će djeca u Kaštelima zasigurno voljeti drugi tip literature nego djeca u Vukovaru ili Vinkovcima i dodala: „U današnjem vremenu suspendirana prava na zdrav razum, književnost je sigurna oaza u koju se možemo skloniti.“

„Nemam dojam da se malo čita u Hrvatskoj. Mislim da je ponuda dobrih knjiga sve veća i da se do njih relativno lako dolazi. Neki ljudi vole čitati, neki ne, samo treba dati priliku svima da oni koji žele lako dođu do knjige, a ovakve manifestacije poput Đardina čitanja dobar su put“, istaknuo je Pavao Pavličić te odgovorio na pitanje zašto je u školi čitanje baš takva muka za djecu.

„Donekle je problem u popisu lektire. Lektira je važna, ne smije stvarati muku. Ne trebaju čitati sve, pokažimo im primjere, lektira treba pokazati da ima nešto za njih“, dodao je uz napomenu kako bi uklonio provjere znanja kao dio lektire.

„Ne pripremamo djecu da postanu filolozi, nego čitatelji. Neka im čitanje postane navika i da nakon što izađu iz škole ne bacaju knjige, nego da im ostane da u njima ima nešto za njih. To se može jedino fino, polako, nikako prisilom i nasiljem“, konkretan je Pavao Pavličić.

Na pitanje jednog dječaka iz publike u čemu pronalaze inspiraciju, Pavličić je odgovorio da svakom čovjeku padne na pamet neka dobra ideja za priču, samo je piscu to lakše napisati.

„Tamo gdje piščeva mudrost završava, čitateljeva započinje“, zaključio je Pavličić i time završio zanimljivo druženje Đardina čitanja.

Program Đardina čitanja završio je 14. lipnja.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak