Vijenac 764

Glazba

Jazz ad libitum
Mladen Mazur

Jazzica Bjelovar



Poput brojnih naših gradova i Bjelovar se prije nekoliko godina uvrstio među one koji se mogu pohvaliti održavanjem godišnjih jazz-festivala. No za razliku od drugih naših gradova koji svake godine organiziraju međunarodne festivale jazza, Bjelovar je programski, ili barem svojim imenom, nešto drukčiji. Prije svega riječ je o najmlađoj manifestaciji tog tipa među našim gradovima.
Bjelovarski je festival prvi put organiziran godine 2018. pod imenom Jazzica Jazz. Prošle godine zbog pandemije nije održan, te sudi među naše najmlađe manifestacije tog tipa, a ovog će se ljeta održati peti put od 29. lipnja do 2. srpnja.

Vrijedi ovdje spomenuti i nekad aktivan sastav jazz-glazbenika skupljenih u Sigma Jazz Bandu, koji je nastupio i u jednom programu zagrebačkog festivala jazza, te grupu jazz-entuzijasta Bjelovara okupljenu oko vlasnika jednog bjelovarskog lokala s rabljenim glasovirom, u kojem se okupljala šačica zaljubljenika u jazz i koja je redovito posjećivala i zagrebačke jazz-koncerte. Bilo je to ratno vrijeme devedesetih godina prošlog stoljeća u kojem je u spomenutom klubu nastupio i ruski, danas zagrebački zet, pijanist David Gazarov, uz druge džeziste.

Današnji organizatori Jazzice u Bjelovaru okupljeni oko Turističke zajednice Bilogora imaju razumljivo drukčije namjere, ali uvijek ovisne o financijskim mogućnostima lokalnih faktora. Tako u programu Jazzice održanu od 28. lipnja 2018. bilježimo nastupe vokalistice Ellene Stelle i njezina A. J. jazz-trija, dan poslije Pianotron, nastup pijanista Zvjezdana Ružića iz Rijeke, pjevačice Vesne Pisarović i sastava Origano iz Zagreba koji njeguje stil gypsy-swing legendarnoga gitarista Djanga Reinhardta. Prošle su godine ispunivši cjelovečernje programe nastupila od 30. lipnja do 3. srpnja četiri stilski različita sastava pod ravnanjem leadera posve različitih stilskih opredjeljenja, a svaki je ispunio termin jedne večeri. Bili su to sastavi Groove Assembly kontrabasista i skladatelja Zvonimira Šestaka, pijanist iz Rijeke Zvjezdan Ružić, koji je predstavio svoj program Pianotron, vokalistica Tamara Obrovac sa svojim originalnim programom etnojazza, te posljednje večeri bend Dade Marinkovića. Organizatori festivala Jazzica prisjetili su se prije nekoliko godina činjenice da je u Bjelovaru bio rođen jedan od naših vodećih džezista Boško Petrović, što je posve točno, te su u program ponajprije zbog toga organizatori pozvali i trio u sastavu Vid Jamnik, vibrafon, Primož Grašič, gitara i Mario Mavrin, električni bas, koji je u programu svirao skladbe Boška Petrovića. U programima su proteklih festivala Jazzica nastupili i kvintet beogradskog pijanista Vasila Hadžimanova, sina poznatoga beogradskog pjevača Zafira Hadžimanova, te pijanist Matija Dedić. Tako je postignuta internacionalizacija domaćeg profila jazz-programa festivala bjelovarske Jazzice. Vid Jamnik je naime Slovenac, a kvintet je Vasila Hadžimanova iz Srbije, no usprkos tome stječe se dojam da organizatori dosadašnjih programa festivala Jazzica iz određenih razloga teže profilu današnjega domaćeg jazz-izričaja.

Ovogodišnje izdanje Jazzice u Bjelovaru predviđeno je na istom mjestu, na pozornici sagrađenoj za festival u bjelovarskom parku.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak