Vijenac 764

Glazba

Svečani koncert u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske,
HNK u Zagrebu, 30. svibnja

Glazbom se najsrčanije slavi

Piše Zdenka Weber

Svečanost za Dan državnosti trebalo je „osnažiti“ posebnim porukama. Njih osobito sadrži Zajčeva popijevka Domovini i ljubavi, koju je uvjerljivo otpjevao Domagoj Dorotić, i opera Nikola Šubić Zrinjski. Finale U boj, u boj u hrvatskoj glazbenoj baštini antologijski je primjer i potvrđeni simbol srčanosti i domoljubne privrženosti, što je u pjevanju Valentine Fijačko Kobić, Domagoja Dorotića i Ljubomira Puškarića, uz Zbor Opere HNK-a, vrlo zorno i dojmljivo dolazilo do izražaja

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održan je 30. svibnja tradicionalni Svečani koncert u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, uz dodatno obilježavanje desete obljetnice članstva RH u EU, što će biti proslavljeno 1. srpnja. Uz Orkestar i Zbor Opere HNK-a u Zagrebu nastupili su solisti i nacionalni prvaci zagrebačke Opere Darija Auguštan i Valentina Fijačko Kobić, soprani, Emilia Rukavina i Dubravka Šeparović Mušović, mezzosoprani, Domagoj Dorotić, Filip Filipović i Siniša Galović, tenori, Marin Čargo i Ljubomir Puškarić, baritoni, Benjamin Šuran, bas-bariton (stipendist Opere HNK-a u Zagrebu) te Luciano Batinić i Siniša Štork, basovi. Na početku koncerta pas de deux izveli su solisti Baleta Tomislav Petranović i Asuka Maruo. Izvedbama je ravnao maestro Ivo Lipanović, a voditelj programa bio je glumac Goran Grgić. U programskom su listiću uz popis djela tiskane poruke predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, a svečanom su koncertu prisustvovali brojni uglednici iz političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske i Grada Zagreba, kao i mnogi predstavnici diplomatskog zbora država koje imaju veleposlanstva u hrvatskoj metropoli.


Izvedbama je ravnao maestro Ivo Lipanović / Snimio Jurica Galoić / PIXSELL

U ovom šturom novinarskom pristupu još samo nedostaje odgovor na pitanje što je izvođeno prigodom obilježavanja obljetnice datuma 30. svibnja 1990, kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor kao zastupničko tijelo građana i nosilac zakonodavne vlasti u RH. Dakako, kao u svim svečanim prigodama koje imaju karakter proslave s političkim predznakom, na početku su nakon obraćanja predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića intonirane hrvatska i europska himna, a slijedio je birani program ulomaka iz repertoara prvo međunarodne, a potom i hrvatske operne literature.

U koreografiji Massimiliana Volpinija, a na glazbu iz opere Traviata Giuseppea Verdija, otplesali su baletni prvaci Tomislav Petranović i Asuka Maruo pas de deux kojim je vjerojatno trebalo biti zadovoljeno sudjelovanje Baleta HNK-a u Zagrebu. Vrlo korektno, ali na skučenu prostoru ispred orkestra baletni su se umjetnici svojim umjetničkim načinom obratili do posljednjeg mjesta ispunjenu gledalištu.


Visoko postavljena letvica izvrsnosti Opere HNK-a u Zagrebu zavređuje osobitu pozornost

Mogućnosti izbora glazbenih ulomaka su u svakom slučaju bile velike i zacijelo nije lako odabrati primjere koji bi se tako brojnoj publici jednako svidjeli. Dakako, riječ je o opernom repertoaru koji pripada žanru glazbenoscenskog stvaralaštva, a to onda pretpostavlja poznavanje sadržaja opere iz koje je ulomak, arija, duet ili ansambl-prizor, izdvojen. Budući da prigoda ponajprije političkog karaktera okuplja slušateljstvo nedvojbeno različitih ukusa, moguće je tek reći da je za istinskog ljubitelja operne literature izbor bio vrlo dobar jer je svaka točka birana prvenstveno „po mjeri“ interpreta, redom odličnih opernih solista aktualno zaposlenih u HNK-u u Zagrebu.

Nakon izvedbi ulomaka iz Verdijevih opera Traviata i Moć sudbine, Wagnerove Walküre, kao i hrvatskih omiljenih opernih naslova Porin Lisinskog i Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, uz orkestralna intermezza među kojima je bio i Jelačić marš Johanna Straussa St., uz raznježenu ariju iz operete Mala Floramy Ive Tijardovića, domoljubni biser Ivana pl. Zajca Domovini i ljubavi i zborsku Himnu slobodi iz Pastorale za mješoviti zbor i orkestar Jakova Gotovca na tekst Ivana Gundulića Dubravka, moguće je tvrditi da Opera HNK-a u Zagrebu sa svojim solistima, Zborom i Orkestrom raspolaže doista izvrsnim izvođačkim snagama sposobnim za predstavljanje itekako zahtjevna opernog repertoara.

Dakako, svečanost za Dan državnosti i obilježavanje desete obljetnice pristupanja samostalne i demokratske Republike Hrvatske zajednici država okupljenih u Europskoj Uniji trebalo je „osnažiti“ posebnim porukama. Njih osobito sadrži Zajčeva orkestrirana popijevka Domovini i ljubavi, koju je milozvučnim tenorom uvjerljivo otpjevao Domagoj Dorotić, kao i sadržaj najčešće izvođene Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski. Finale U boj, u boj u hrvatskoj glazbenoj baštini antologijski je primjer i potvrđeni simbol srčanosti i domoljubne privrženosti, što je u pjevanju Valentine Fijačko Kobić, Domagoja Dorotića i Ljubomira Puškarića, jedinima odjevenima u kostime, uz Zbor Opere HNK-a, vrlo zorno i dojmljivo dolazilo do izražaja.

Dakle, svaki ljubitelj lijepih melodija, pogotovo onih iz hrvatskoga repertoara, mogao je izborom glazbenih ulomaka predstavljenih u okviru programa Svečanog koncerta biti ganut i vratiti se domu u dobru raspoloženju. Burni je pljesak okupljene birane publike ukazivao na potvrdu takve pretpostavke. Visoko postavljena pak letvica izvrsnosti koju aktualno nude pjevačke i izvođačke snage Opere HNK-a u Zagrebu zavređuje pozornost i posjet njihovim predstavama i u drugim, ne isključivo svečanim prigodama.

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak