Vijenac 764

In memoriam, Matica hrvatska

U SPOMEN NA IVA MARIČIĆA ĐANIJA (1937–2023)

Adio, Meštre, tražit ćemo te u bojama nebeskog plavetnila

IN MEMORIAM

Dana 7. lipnja 2023. napustio nas je naš dragi Meštar, naš Đani.

Samo dva učitelja u Orebiću nose časni naziv Meštra, Meštar Branko i Meštar Đani. (Jedna je Meštrija, Meštrija Vinka.)

Velolučanin po ocu, bio je uvik smišan i poseban.

Što li je on sve u životu radio?

Bio je slikar i učitelj likovnog odgoja. Predsjednik i duša Ogranka Matice hrvatske u Orebiću, u svojim je zrelim godinama osnivao jednu stranku.

Bilje i cviće, kao i školski vrt (nagrada) zahvalno mu je što ih je uzgajao, a jedan će žuti mačak plakati za njim. Nadamo se da ga Jarmila neće zaboraviti (mačka), Đanija ionako neće. Brane je zadužen za limune.

Sretni smo da je svoju životnu energiju podijelio s nama, s djecom, sa slikama, kulturnjacima, mladima, starima, uvijek okrenut javnom i općem dobru. Za to je i nagrađen nagradom Općine Orebić za životno djelo. Sve što je imao dijelio je s ljudima, biljkama i životinjama. Kako bi nam on uvik govorio: „Držite se regule.“ Ciao, Djani, držat ćemo se.

Ivo Maričić Đani, umirovljeni prosvjetni radnik, likovni umjetnik i pedagog, dugogodišnji zaslužni član Matice hrvatske i dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Orebiću. Godine 2016. dobio je nagradu općine Orebić za životno djelo, a 2017. Povelju zahvalnosti za rad u Matici hrvatskoj.

Priredile: Ena Baumann, Nataša Tolj
(Narodna knjižnica Orebić), Tina Bikić
(bivša predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Orebiću)

Vijenac 764

764 - 15. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak