Vijenac 763

Matica hrvatska

ZADAR  – SKRADIN   – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Priče o susretima s književnicima

 

Ogranci MH u Skradinu i Zadru, u dvorani Ogranka MH u Zadru, 18. su svibnja prikazali knjigu Josipa Laće Suputnici i usputnici. O knjizi su govorili: Radomir Jurić, predsjednik Ogranka MH u Zadru, Marinko Šišak, urednik knjige i predsjednik Ogranka MH u Skradinu, te Josip Laća, autor. Knjigu je objavio Ogranak MH u Skradinu.


Autor Josip Laća okupljenima je pročitao nekolicinu priča iz svoje zbirke

Josip Laća rođen je u Dubravicama. Diplomirao je Filozofskom fakultetu u Zadru, hrvatski jezik i povijest umjetnosti. U književnosti se javlja sredinom sedamdesetih godina pričama za djecu. Knjigu Suputnici i usputnici s podnaslovom Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle najbolje objašnjava upravo podnaslov. Autor je kao službenik velike nakladničke kuće Mladost i njezina kluba prijatelja knjige od 1975. do 1985. organizirao na stotine književnih susreta s hrvatskim piscima, ponajprije u osnovnim školama. Radomir Jurić kao domaćin pozdravio je skradinske goste te naglasio da je i on jedan od usputnika iz knjige jer Laća opisuje njihov zajednički susret s Cesarićem.

Marinko Šišak iz knjige je izdvojio elemente naracije koja ima dokumentarno utemeljenje, zanimljivost i literarnu vrijednost. Knjiga sadrži anegdote i pripovijesti. Dok je autor bio zaposlenik nakladničke kuće Mladost, automobilom je prevozio pisce djela iz lektire po školama. U tom vremenu knjige su se mnogo kupovale, knjiga je bila bitan informacijski medij, vrlo važan tip socijalne komunikacije. Nakladnička kuća Mladost imala je golemu produkciju i važnost. Propala je 90-ih godina i sada su njezine prostore preuzele trgovine odjećom. Zapisi iz knjige temelje se na silnoj Laćinoj memoriji, a zapamćeni su i vjerno preneseni čak i dijalozi.

Zamisao za pisanje knjige prva je dala Anđelka Martić, a izravan poticaj pokretanje časopisa Književnost i dijete, u kojem je od prvoga do zadnjega broja objavljivao prisjećanja na putovanja i druženja sa S. Škrinjarić, G. Krklecom, V. Stahuljak, R. Zvrkom, B. Pavlovićem, N. Pulićem, S. Jakševcem, S. Femenićem, N. Iveljić, I. Ivancem, D. Tadijanovićem, D. Cesarićem, urednicom Anom Kulušić, D. Oblakom, D. Horvatićem, J. Horvatom, I. Kušanom, Z. Milčecom, Z. Balogom i P. Kanižajem i dr. Na kraju se okupljenima obratio autor, prisjetivši se studiranja i boravaka u Zadru te je pročitao nekoliko priča koje su vezane za susrete s književnicima u Zadru i zadarskoj okolici.

Vijenac 763

763 - 1. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak