Vijenac 763

Književnost

DODIJELJENO UGLEDNO PRIZNANJE

Međunarodni Booker za „Prousta s istoka“

„Jeziv i mračan roman široka zahvata koji potiče na razmišljanje o nacionalnosti, identitetu i starenju, kao i o cijeljenju i destruktivnoj snazi sjećanja. Roman je inovativan, subverzivan i ispunjen morbidnim humorom, a na nišanu ima zavodljivu opasnost sjećanja i nostalgije, na osobnoj i globalnoj razini“, stoji u priopćenju odbora za dodjelu Međunarodne nagrade Booker koji je, pod predsjedanjem cijenjene francuske književnice Leile Slimani, ugledno književno priznanje dodijelio romanu Time Shelter, a njegovu autoru, bugarskom piscu Georgiju Gospodinovu i prevoditeljici na engleski jezik Angeli Rodel ravnopravnu podjelu novčane nagrade u iznosu od 50.000 funti.


Angela Rodel i Georgi Gospodinov / Izvor International Booker Prize 2023 / David Parry

Georgi Gospodinov (Jambol, 1968) najprevođeniji je bugarski pisac nakon pada komunizma s najviše ostvarenih međunarodnih nagrada i priznanja. Nominiran je, između ostalih, za PEN-ovu književnu nagradu za prijevod, nagradu Gregor von Rezzori, Bruecke Berlin Preis i Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis, a 2016. osvojio je nagradu Jan Michalski za književnost i 2019. uglednu nagradu Angelus Literature Central Europe.

Time Shelter (roman je u hrvatskom prijevodu Ksenije Banović kao Vremensko utočište objavila Fraktura) govori o „klinici za bol“ koju vodi tajanstveni terapeut, a potencijalnim korisnicima nudi obećavajuće liječenje Alzheimerove bolesti, svaki kat s izuzetnom preciznošću, do u najsitniji detalj, predstavlja određeno desetljeće, odvodeći tako pacijente u poznatije, nježnije i sretnije vrijeme. Bezimeni je pripovjedač zadužen za prikupljanje odbačenih predmeta iz prošlosti, od namještaja iz 60-ih i gumba iz 40-ih do mirisa pa čak i poslijepodnevnog svjetla. No kako sobe unutar klinike dobivaju na uvjerljivosti, sve više zdravih ljudi ondje počinje tražiti utočište.  U nadi da će pobjeći od užasa suvremenoga života.

Vremensko utočište treći je, nakon Fizike tuge i Svih naših tijela, na hrvatski preveden roman literarnog virtuoza kojeg talijanska La Repubblica naziva „Proustom s istoka“.

Vijenac 763

763 - 1. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak