Vijenac 763

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

ROBERT MEĐUREČAN

OGOLJIVANJE ŽIVOTA DO SAME SRŽI

Ako se za nekoga s priličnom sigurnošću može tvrditi da će, ako poživi, dobiti Nobel za književnost, svakako je to norveški pisac i dramatičar Jon Fosse, kojeg Knausgård proglašava najvažnijim europskim piscem. Jon Fosse (1959) najprevođeniji je i najizvođeniji norveški dramski pisac nakon Ibsena.


Naklada Ljevak, Zagreb, 2023.
Prevela Vesna Salomonsen

Njegov roman Jutro i večer na poetski način povezuje dvije glavne točke ljudskog života: rađanje i umiranje, a između je život poput linije, crtice na nadgrobnom spomeniku između te dvije točke.

Roman priča o rođenju i smrti norveškog ribara, a zapravo govori o životu kao snu, o portretu samoće u svim njezinim varijacijama. Pitanja: što je bitno u životu?, komu smo bitni? neugodno rovare, tjeraju na razmišljanje. Fosse ogoljuje život do same srži, uklanja nepotrebne ukrase, maske, kulise. Život nije vatromet, burzovni izvještaj i gomilanje stvari, nego popodnevni čaj s dragim ljudima. Književna kritičarka Jadranka Pintarić u osvrtu na roman je rekla: „Ako ćete ove godine pročitati samo jednu knjigu, neka to bude ova, o skromnom norveškom ribaru.“ Knjigu je prevela Vesna Salomonsen, a publicirala Naklada Ljevak.

BRILJANTNI BIOGRAFSKI EP

Anne Weber, njemačka književnica sa stalnim prebivalištem u Parizu, napisala je briljantni biografski ep o nevjerojatnom životu Anne Beaumanoir: rođena u siromašnim prilikama u Bretanji dvadesetih godina 20. stoljeća, postaje politička aktivistica i u Drugom svjetskom ratu spašava dvoje židovske djece – za što će poslije od Yad Vashema dobiti počasnu titulu Pravednika među narodima. No kratak je put od heroine do izdajice: zbog angažmana u borbi za alžirsku neovisnost od Francuske, u Marseillesu 1959. biva osuđena na deset godina zatvora.


Izd. Sandorf, Zagreb, 2023.
Prevela Nataša Medved

Prizori iz njezina života prožeti su osnovnim pitanjima smisla borbe i žrtve za viši cilj. Ima li žrtva opravdanje? Ako ima, dokle se smije i može dosegnuti žrtvom? Anne Weber za taj je roman primila uglednu Njemačku književnu nagradu za najbolju knjigu 2020.

Roman je prevela Nataša Medved, a Sandorf je izdavač.

DVA KNJIŠKA FESTIVALA

Ovih dana u Zagrebu se istovremeno odvijaju dva knjiška festivala, naizgled različita, ali s istom namjerom: promicati čitanje. Prvi je Zagreb Book Festival, osmišljen kao redovita godišnja književna i kulturna manifestacija koja okuplja na desetine domaćih i stranih autora. Organizatori festivala drže se maksime da se iskrenim čitaocem postaje u najranijoj dobi, a ta navika, ako se usvoji, dalekosežno utječe na kvalitetu života, čini društvo boljim, demokratičnijim, inkluzivnijim, kreativnijim, do kojeg se putem čitanja, umjetnosti i kritičkog promišljanja dolazi mnogo lakše. 

Drugi festival, nazvan Knjige u krošnjama,  u parku Ribnjak, trudi se motivirati djecu da počnu s čitanjem što ranije: zanimanje za pisanu riječ nastoje im usaditi putem književnih radionica, upoznavanja audioknjiga, predstava, upoznavanja s autorima dječjih naslova.

Hoće li uspjeti u svom naumu, vidjet ćemo sljedećih godina.

Vijenac 763

763 - 1. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak