Vijenac 763

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Leon Žganec-Brajša

30. Festival glumca

I ove je godine održan Festival glumca u gradovima Vukovarsko-srijemske županije (Ilok, Vinkovci, Vukovar, Županja, Otok) u terminu od 14. do 21. svibnja. Festival koji glumci organiziraju i u njemu preuzimaju uloge izbornika, domaćina i članova žirija bio je ujedno jubilaran. Održan je, naime, po trideseti put, okupljajući na programu šesnaest predstava brojnih kazališta po izboru Zijada Gračića. Domaćini su bili Anja Šovagović-Despot  i Dragan Despot.


S 30. Festivala glumca

Od izvedenih na Festivalu žiri, koji su ove godine činili Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja, barem se tako čini na temelju vijesti o dodijeljenim nagradama, jasno je odlučio izdvojiti jednu predstavu. Riječ je o Maloj zabavi, autorskom projektu redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše, u produkciji zagrebačkog Teatra &TD. Mala zabava dobila je nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, a nagrađena su i dvojica glumaca iz ove predstave, Ivan Simon nagradom Fabijan Šovagović za najboljeg glumca te Luka Knez, kojem je dodijeljena nagrada Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina. Mala zabava predstava je o skupini prijatelja koji se nađu na proslavi u baranjskoj vikendici, gdje odnosi uskoro dospijevaju u spiralu beznađa i nasilja. Iako predstava ima nedostataka (o čemu je u Vijencu broj 734 pisala Anđela Vidović), ipak se odlikuje vještim glumačkim izvedbama, što je očito prepoznao i žiri Festivala glumca.

Osim onih dodijeljenih Maloj zabavi, nagrada Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje glumice do 28 godina dodijeljena je Luciji Dujmović za ulogu Lucije u predstavi Studentica, nagrada Nevenka Filipović za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade ili lutkarskoj predstavi Zdenki Šustić za ulogu Vještice u predstavi Ivica i Marica. Uz spomenutog Ivana Simona, nagradu Fabijan Šovagović još su dobili Davor Jureško za ulogu Učitelja Škunce u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja, Olivera Baljak za ulogu Bele u Otočkoj terci te Arijana Čulina za ulogu Fani u 55 kvadrata. Nagradu Ivo Gregurević za poseban doprinos festivalu i glumačkom pozivu dobio je Zlatko Vitez, a nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca Himzo Nuhanović. Posljednje dvije nagrade dodijeljene su odlukom festivalskog vijeća.

Održani 50. Dani Hvarskoga kazališta

I dok su se glumci okupili na istoku Hrvatske, teatrolozi su na jugu zemlje, u Hvaru, od 16. do 20. svibnja sudjelovali na, također jubilarnim, 50. Danima Hvarskoga kazališta.


50. Dani Hvarskoga kazališta  / 50. Dani Hvarskoga kazališta
Izvor Grad Hvar Facebook

Dvije središnje teme skupa bile su Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta te Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća, dovoljno široke da okupe velik broj izlaganja vrlo raznolikih tema. Znanstveni program pratio je i popratni kazališni. Radovi prezentirani na skupu redovito se objavljuju u zborniku dostupnu najširoj javnosti u otvorenom pristupu.

Vijenac 763

763 - 1. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak