Vijenac 763

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Davor Schopf

Lutkarski Ero

Nakon uspjeha Mozartove Čarobne frule, Zagrebačko kazalište lutaka nastavlja s uprizorenjima djeci prilagođenih opernih djela. Popularnoga Gotovčeva Eru s onoga svijeta, kao operu za najmlađe, postavili su redatelj Krešimir Dolenčić te kreator lutaka i scenograf Patricio Alejandro Aguero.


Ero s onoga svijeta /
Foto Novković

Radnja je pojednostavnjena kako bi djeci bila što razumljivija. Libreto Milana Begovića prilagodila je Ana Tonković. Glazbenu obradu načinio je Mladen Tarbuk, ujedno dirigent prateće snimke na kojoj sudjeluju sopranistica Darija Auguštan kao Đula, tenor Roko Radovan kao Mića (Ero) i bariton Benjamin Šuran kao mlinar Sima.

Komedija u Brnu

U Brnu se, od 9. do 13. lipnja, održava Festival Dokořán (Široko otvoreni festival) kao dio redovitog programa tamošnjega Gradskog kazališta. Na nekoliko njegovih pozornica gostuju šest čeških (dva iz Praga, dva iz Plzeňa, te iz Pardubica i Dlouhéa) i dva inozemna ansambla – Gradsko kazalište iz Ingolstadta te Kazalište Komedija iz Zagreba s uspješnom rock-operom Isus Krist Superstar, koja je neposredno prije toga postigla velik uspjeh s dvjema izvedbama i na gostovanju u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca te na 10. kazališnoj olimpijadi Nacionalnog kazališta u Pečuhu.


Đani Stipaničev i Ervin Baučić
u mjuziklu Isus Krist Superstar /
Foto Novković

Gradsko kazalište u Brnu počelo se 1990-ih sve više okretati glazbenom repertoaru. Godine 2004. izgrađena je druga scena za mjuzikle, koja slovi kao tehnički najbolje opremljena u Europi sa 680 sjedala. Dobila je nekoliko arhitektonskih nagrada te se na njoj izvode i velike dramske predstave. Gradsko kazalište u Brnu ima veliki umjetnički ansambl glazbenika, plesača, pjevača i glumaca. Repertoar se dijeli na dramsko i glazbeno kazalište. Tako profilirano kazalište potaknulo je stvaranje domaćih čeških mjuzikala. Ova je sezona otvorena praizvedbom povijesnog mjuzikla Devet križeva s krvavom legendom iz moravske prošlosti mladoga skladatelja rođena u Brnu Robina Schenka. Na repertoaru su poznati mjuzikli Groznica subotnje večeri, Isus Krist Superstar, Ljepotica i zvijer, Mamma mia, Mary Poppins, Monty Python’s Spamalot, My Fair Lady, Sugar tj. Moje pjesme moji snovi i niz drugih.

ZGK Komedija s najnovijom uspješnicom Ljepotica i zvijer sudjeluje i na Festivalu Ljubljana, s četirima izvedbama u srpnju.

Praizvedba Amfitriona

U najavama premijere Amfitriona Borisa Papandopula u zagrebačkom HNK-u, 11. svibnja, u izvedbi studenata Muzičke akademije, i u muzikološkom komentaru u knjižici predstave pojavile su se nepotrebne nedoumice o datumu praizvedbe te opere.

Praizvedena je 17. veljače 1940. te izvedena još tri puta, tako da je njezina sadašnja premijera bila peta izvedba. Podatak je lako dostupan u prvoj knjizi Repertoara hrvatskih kazališta (HAZU, 1990), a može se i vrlo lako provjeriti u uvezenim programskim ceduljama HNK-a, pohranjenim u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a, kao primarnom izvoru. Studenti muzikologije trebaju to naučiti jer će im u bavljenju glazbenoscenskim djelima itekako dobro doći.

Vijenac 763

763 - 1. lipnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak