Vijenac 762

Matica hrvatska

SLATINA – PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA

Proslava pjesnika i slatinskog zavičajnika

Zorica Varga

U godini jubileja Matice hrvatske, 180. obljetnici njezina osnutka, Ogranak Matice hrvatske u Slatini objavio je 23. knjigu Male slatinske biblioteke Mirko Jirsak i Slatina.


Izd. OMH u Slatini, 2022.

Pozdravljajući sve prisutne u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma 26. travnja predsjednica Ogranka i autorica knjige Zorica Varga u uvodnom je izlaganju rekla: „Naš je Ogranak 1995. pokrenuo izdavačku djelatnost koju smo nazvali Mala slatinska biblioteka. Pokrenuta je radi promidžbe grada Slatine i slatinskoga kraja, a zadaća joj je čuvanje slatinskoga građanskog identiteta... Knjiga je plod dobre suradnje slatinske Matice s vrsnim poznavateljima Jirsakova stvaralaštva i slatinske publike.“

O tehničkim značajkama knjige govorila je urednica Male slatinske biblioteke i dopredsjednica Ogranka Ksenija Vujanović-Juras. Istaknula je da Biblioteku čine tiskana djela slatinskih autora (ili onih koji pišu o slatinskom kraju) iz vrlo raznolikih područja, od kojih su mnoga nagrađena poveljama Matice hrvatske. Poseban je naglasak stavljen na slatinske zavičajnike, među kojima istaknuto mjesto zauzima i Mirko Jirsak, kojemu su u čast 2017. pokrenuti Dani Mirka Jirsaka, koji se svake godine s nizom aktivnosti održavaju u studenome, mjesecu pjesnikova rođenja.

Knjigu Mirko Jirsak i Slatina predstavio je Danijel Vilček, profesor hrvatskoga jezika i član MH. „Nudeći prikaz života, književnoga stvaralaštva, pedagoškoga i drugog djelovanja Mirka Jirsaka, te objedinivši sve u zbornik, Zorica Varga Jirsaka je predstavila iz povijesnoga, književno-kulturnoga i napose znanstvenoga obzorja. Autorica u zborniku donosi poznate i manje poznate činjenice iz Jirsakove biografije i njegova javnog i književnog djelovanja, govori o suradnji Ogranka i Predraga Jirsaka, sina Mirka Jirsaka, te kronološki predstavlja događaje u Slatini posvećene Jirsaku, povezane s izdavanjem Jirsakovih književnih djela te stručnim predavanjima i okruglim stolovima prigodom velikih obljetnica“, rekao je Vilček.

Na kraju predstavljanja Zorica Varga zahvalila je svima koji su tijekom proteklih godina na različite načine pomagali sačuvati spomen na Mirka Jirsaka izrazivši ponos što Ogranak Matice hrvatske u Slatini, čiji je član, čuva sve vrijedno kulturno nasljeđe zavičaja i vrijednosti ljudi poniklih na tim prostorima.

Moderator predstavljanja bio je Oliver Jukić, a nekoliko Jirsakovih pjesama pročitala je Sanja Mrzljak Jovanić, nastupio je i mladi gitarist Vedran Šebijanić, a predstavljanje je završeno videoprikazom slatinskih događaja u vezi s Jirsakovim imenom.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak