Vijenac 762

Matica hrvatska

ČABAR  – OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE

Prisjećanje na branitelje hrvatske domovine

Ivan Janeš

Dana 30. travnja oživljavamo sjećanja na velikane hrvatske povijesti i sve one koji su pali za hrvatsku domovinu. To je ujedno i Dan Ogranka Matice hrvatske u Čabru.

Čabarski kraj poviješću je povezan s velikaškim obiteljima Zrinskih i Frankopana, a posebno s Petrom Zrinskim, osnivačem i graditeljem Čabra. On je izgradio dvorac, prvu talionicu željeza (visoku peć 1651), drugu pilanu potočaru u Hrvatskoj (1651), nastambe za majstore, kovačnicu s velikim čekićem koji pokreće voda, mlinove i vodenice. Naselio je kraj majstorima i rudarima. Petar Zrinski tako je uveo industrijski i gospodarski duh u Čabar. Bilo je to nevjerojatno razvojno razdoblje Čabra – orijentirano na željezarstvo i proizvodnju proizvoda od željeza (sjekira, raznih alata, čavala). To je kovano gospodarsko oruđe, koje se tada proizvodilo samo u Čabru, Zrinski izvozio po svijetu preko svoje luke u Bakru. Godine 1663. grof Petar Zrinski osniva u Čabru župu sv. Antuna Padovanskog.

U znak prisjećanja na Tropetarskoj stijeni iznad Čabra, prigodom 340. obljetnice smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana postavljen je prvi drveni križ, a za 350. obljetnicu osam metara visok križ od nehrđajućeg čelika pod geslom Navik on živi ki zgine pošteno.

I ove godine u nedjelju 30. travnja podizanje hrvatskog stijega na jarbol kod križa prisjećamo se svih koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske, a time obilježavamo i obljetnicu Operacije Bljesak – vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i specijalne policije RH.

Nositelji ove aktivnosti bili su Podružnica kluba 138. brigade HV Goranski risovi, Policija grada Čabra i Ogranak Matice hrvatske u Čabru.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak