Vijenac 762

Druga stranica

Laureati će nagradu primiti na svečanoj dodjeli u lipnju

Poznati laureati Nazora za 2022.

Redakcija

Poznati su dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2022. u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Nagradu za životno djelo u području književnosti dobio je Ivan Rogić Nehajev, autor jedanaest knjiga pjesničkih tekstova i četiri knjige eseja u kojima su sabrani različiti kulturološki eseji i rasprave. Od 1992. do 1994. sudjelovao je u obnovi rada časopisa Kolo Matice hrvatske, član je Matičina glavnog odbora. Godišnju nagradu za roman San o Križaniću dobio je Denis Peričić, hrvatski pjesnik, prevoditelj, esejist, kolumnist, kritičar.


Nagrada Vladimir Nazor

U području kazališne umjetnosti nagradu za životno djelo dobila je Dinka Jeričević, višestruko nagrađivana scenografska umjetnica koja je realizirala više od 400 kazališnih i više od 300 televizijskih scenografija, kao i scenografije za desetak dugometražnih filmskih produkcija. Godišnju nagradu dobio je Ugo Korani za uloge Dimitrija Fjodoroviča Karamazova / Kartašova, u Braći Karamazovima F. M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića, te Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi Višnjik A. P. Čehova u režiji Ivana Popovskog.

Frano Parać, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i akademik, dobitnik je nagrade za životno djelo u području glazbe. Skladbe su mu izvođene u Europi, Aziji, Australiji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, u Parizu, Londonu, Beču, New Yorku, Moskvi, Pekingu, Bruxellesu, Sydneyju… Godišnju nagradu dobio je Berislav Šipuš, skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog za Pasiju za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl, izvedenu 1. ožujka 2022. u Laubi.

Dubravka Premar, montažerka i dizajnerica zvuka, dobitnica je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području filmske umjetnosti. Ona radi na filmu od 1982. Osvojila je niz nagrada, a nalazi se i na Rankerovoj listi poznatih ženskih montažera zvuka. U istoj kategoriji godišnju nagradu dobio je redatelj Juraj Lerotić za film Sigurno mjesto. Film je već osvojio niz međunarodnih nagrada, a izabran je i za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Iz područja likovne i primijenjene umjetnosti nagrada Vladimir Nazor za životno djelo pripala je Goranu Trbuljaku, snimatelju, fotografu i konceptualnom umjetniku. Godišnju nagradu za izložbu Retrospektiva u Galeriji umjetnina u Splitu dobila je Nina Ivančić, nagrađivana hrvatska umjetnica i profesorica. Izlagala je na više od trideset samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama.

Boris Duplančić, priznati hrvatski arhitekt, projektant brojnih stambenih zgrada i poslovnih prostora  u Hrvatskoj, dobio je nagradu za životno djelo u području arhitekture i urbanizma, dok je nagrađivani dubrovački arhitekt Davor Bušnja dobitnik godišnje nagrade za projekt Jašionice ZK-odjela Općinskoga građanskog suda u Zagrebu.

Nagrade dodjeljuje odbor nagrade na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika Vladimira Nazora.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak