Vijenac 762

Matica hrvatska

VARAŽDINSKE TOPLICE – OTKRIVENA BISTA IVANA KUKULJEVIĆA SAKCINSKOG

Poštovanje i zahvalnost odvažnom čuvaru hrvatskoga jezika

Redakcija

U povodu 180. obljetnice povijesnoga govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru (2. svibnja 1843) u Varaždinskim Toplicama 6. svibnja, u sklopu 30. Kukuljevićevih dana, otkrivena je njegova bista. Bista je rad akademskog kipara Vladimira Gašparića Gape, a postavljena je u parku kod Spomenika hrvatskom jeziku. Svečanost otkrivanja biste uveličali su saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, pokrovitelja manifestacije, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković i potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb.

Trodnevnu je manifestaciju 4. svibnja na svečanoj akademiji otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.


Bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog postavljena je kod Spomenika hrvatskom jeziku u Varaždinskim Toplicama / Izvor Grad Varaždinske Toplice

Pohvalio je inicijativu Ogranka MH u Varaždinskim Toplicama, koji je i organizator manifestacije, da se u Kukuljevićevu gradu otkrije njegova bista, kazavši da je povijesnim govorom na materinskom jeziku napravio odlučan korak i samim time ušao u aleju hrvatskih velikana.

Bistu je otkrila saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski i pritom istaknula da je Ivan Kukuljević Sakcinski svojim nadahnutim govorom u Hrvatskome saboru postavio čvrst temelj onomu što će uslijediti nakon četiri godine, kada je u Saboru 23. listopada 1847. usvojen zaključak da hrvatski jezik bude proglašen službenim, a dodala je da se ne smije smetnuti s uma ni očuvanje hrvatskog jezika utkano u Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. „Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske hrvatski je jezik u modernoj hrvatskoj državi našao svoje mjesto i u Ustavu RH“, kazala je istaknuvši i da je hrvatski danas jedan od 24 službena jezika institucija Europske Unije. „Štiteći ga i ne zaboravljajući sve uloženo u njegovo očuvanje, najbolje afirmiramo vlastitu jezičnu baštinu i nacionalni identitet.“ Nadica Dreven Budinski poduprla je inicijativu Matice hrvatske za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku. „Očekujemo da će se nacrt Zakona uskoro naći i u javnom savjetovanju te nakon toga doći u Hrvatski sabor i nadam se da će ga zastupnici jednoglasno podržati“, zaključila je.

Ponos zbog otkrivanja biste izrazila je i gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković i kazala da će ona biti podsjetnik budućim generacijama da je u Varaždinskim Toplicama živio i djelovao tako velik čovjek: “Ne smijemo zaboraviti na naše ljude, posebice na naše velikane koji su svojim djelima i govorima obilježili povijest nas Hrvata i u tu povijest utkali svoj neizbrisiv trag.” Posebno raduje što su Kukuljevićevi dani okupili velik broj djece i mladih, koji su pokazali kako čuvati i njegovati svoj jezik i svoju povijest, a upravo je to cilj manifestacije, kazala je gradonačelnica. Zahvalila je Ogranku MH u Varaždinskim Toplicama što ustrajno organizira Kukuljevićeve dane.

Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka MH u Varaždinskim Toplicama, istaknuo je da je manifestacija pokrenuta 1993, dakle starija je nego Ogranak, a koliko je važna, ne samo za Varaždinske Toplice nego i za cijelu Hrvatsku, govori i to što se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Kazao je da Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom svi dugujemo poštovanje i zahvalnost jer je prije 180 godina imao hrabrosti i snage progovoriti hrvatskim jezikom u Hrvatskom saboru i tražiti da on uđe u službene institucije u Hrvatskoj.

U sklopu Kukuljevićevih dana održan je 5. svibnja i simpozij o značenju jezika u opstojnosti naroda. Na simpoziju su sudjelovali Ernest Fišer (Zakon o hrvatskom jeziku – branič nacionalnog identiteta), Marito Mihovil Letica (Trojedni hrvatski jezik – nekad i sad), Damir Hrelja (Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski jezik kao temelj nacionalno integracijskih procesa), Božica Jelušić, koja je govorila o zavičajnom jeziku i Božidar Brezinščak Bagola, koji je govorio o važnosti jezika u opstojnosti književnika i prevoditelja.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak