Vijenac 762

Aktualno

Dodijeljena 5. Međunarodna nagrada
Leonardo da Vinci, Milano, Italija, 5. travnja

Međunarodno priznanje hrvatskim umjetnicima Miji Vučić i Mariju Devčiću

Redakcija

Mia Vučić ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade Leonardo da Vinci za univerzalnog umjetnika. Nagradu je dobila za digigrafiju na platnu nazvanu Ako otpustiš svoj duh, gdje bi on otišao?. To je peta u nizu nagrada koje je umjetnica osvojila za svoje radove. Izlagala je na sedam samostalnih i 33 skupne izložbe. Bavi se grafičkom umjetnošću – crtanjem i umjetničkom računalnom grafikom.


Nagrada Leonardo da Vinci

U radovima istražuje odnose tehnologije, identiteta i duhovnosti čovjeka. Rođena je u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Istu nagradu, ali u kategoriji doprinosa umjetnosti, ove je godine dobio pulski kipar Mario Devčić. On je radove izlagao u pariškom Louvreu, 2019. i 2022. Glina, drvo i plastika osnovni su elementi koje Devčić koristi u stvaranju skulptura, čime se profesionalno bavi od 2010. godine.

Dodjela 5. Međunarodne nagrade Leonardo da Vinci održana je u travnju u talijanskom Milanu, u Nacionalnom muzeju znanosti i tehnologije Leonardo da Vinci, u organizaciji Effetto Arte Foundation, umjetničkog kritičara Salvatorea Russa te umjetničkog konzultanta i kuratora Francesca Saverija Russa. Na svečanosti je predstavljen i katalog International Prize Leonardo da Vinci, koji sadrži radove svih dobitnika nagrada iz cijelog svijeta, od Italije, do Meksika i Kanade,  pod naslovom Contemporary Celebrity Masters Vol II. te knjiga Francesca Saveria Russa A Mystery Called Gioconda.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak