Vijenac 762

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

VANJA BABIĆ

IZLOŽBA POHVALA RUCI U SPLITSKOJ GALERIJI UMJETNINA

U Galeriji umjetnina u Splitu postavljena je zanimljiva tematska izložba pod naslovom Pohvala ruci. Svi radovi na izložbi koja se u tematskom smislu usredotočuje na prikaze ruku  potječu iz galerijskog fundusa, a neposredna inspiracija za takav koncept proizišla je iz eseja Éloge de la main (Pohvala ruci) iz opsegom nevelike ali utjecajne knjige Vie des formes (Život oblika) znamenita francuskog povjesničara umjetnosti Henrija Focillona, prvi put objavljene davne 1934. Riječ je o fascinantnom panegiriku ruci kao čovjekovu najvažnijem „alatu“ posredovanjem kojega je tijekom povijesti iskazivao svoje likovno umijeće. Na izložbi svi zainteresirani mogu razgledati dvadeset djela (slike, crteži, grafike) većinom prominentnih hrvatskih modernih umjetnika poput Vlaha Bukovca, Mata Celestina  Medovića, Emanuela Vidovića, Miroslava Kraljevića, Ivana Meštrovića, Vladimira Becića, Marina Tartaglie ili Ignjata Joba – da spomenemo tek neke od njih – kojima je zajedničko to da interpretiraju ruke, bilo kao posve samostalan motiv, bilo kao istaknuti detalj u sklopu većih figurativnih kompozicija. Izložba Pohvala ruci kustosice Iris Slade ostaje otvorena do 2. srpnja 2023.

NOVA KNJIGA O HRVATSKOM DIZAJNU

Nedavno je u prostorijama Orisa – kuće arhitekture promovirano novo i nadasve vrijedno izdanje iz područja domaćeg dizajna. Riječ je o knjizi Fragmenti dizajnerske povijesti:  Dokumenti, 2. dio u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva.

Autor i urednik spomenute knjige teoretičar je dizajna i voditelj Galerije Hrvatskoga dizajnerskog društva Marko Golub, a uz njega tekstove su pisali i Dejan Kršić, Ivana Borovnjak, Ivica Mitrović, Sven Sorić, Patricia Počanić, Lovorka Magaš Bičanić, Marijan Špoljar, Barbara Blasin, Ora Mušćet, Željko Luketić, Damir Bralić, Sandra Uskoković, Iva Babaja, Tatjana Bartaković, Damir Prizmić i Nikola Bojić. Knjiga je podijeljena u pet tematskih poglavlja (Dizajniranje povijesti – historizacija dizajna; Dizajn nezavisnosti; Intermedijalna čitanka; Dizajn = akcija i Diskurzivni objekti) te se izravno nastavlja na knjigu Fragmenti dizajnerske povijesti objavljene prije tri godine, također u izdanju Hrvatskoga dizajnerskog društva.

 IZLOŽBA NINE IVANČIĆ U NOVOJ GRADIŠKI

Nakon doista fascinantne retrospektive u splitskoj Galeriji umjetnina jedna od naših najistaknutijih živućih umjetnica Nina Ivančić u Gradskom muzeju Nova Gradiška izlaže seriju crteža brodova.

Riječ je o motivu kojim se autorica bavi još od devedesetih godina prošloga stoljeća, a u Gradskom muzeju pokazuje radove iz 2020. koji na umjetnički nadasve inventivan i autentičan način simuliraju tehničke nacrte pojedinih tipova brodova. Kustos izložbe je Miroslav Pišonić.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak