Vijenac 762

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Petra MIOČIĆ MANDIĆ


 

PROMJENA U SREDIŠTU 9. IZDANJA ZAGREB BOOK FESTIVALA

Kakve je promjene u pojedinačne živote, a potom i tkivo kolektiva, unijela pandemija koronavirusa, a koliko su izmijenjeni novim ratom na europskom tlu, ruskom invazijom na Ukrajinu? Mijenjaju li ih inflacija i promjene na tržištu rada?

Iako književnost iziskuje vrijeme promišljanja, navedena se problematika već našla u središtu brojnih kulturoloških i socioloških rasprava, a najvažniji su suvremeni (ne samo) književnički glasovi u njima iznijeli svoje stavove. Težak je, stoga, zadatak što si ga je zadao programski odbor devetog izdanja Zagreb Book Festivala, koje će se od 22. do 26. svibnja održati u Kulturno-informativnom centru i Knjižari Ljevak – ponuditi novi kut gledanja već dubinski analizirane problematike. No nije to prvi put da festival, pokrenut 2015. kako bi tematizirao žanrovsku književnost, odgovara na izazove suvremenoga trenutka, a ove će godine Promjenu kao središnju temu promatrati u razgovorima s gostima, piscima, znanstvenicima i aktivistima različitih pozadina i stajališta. Inozemnu selekciju predvodi norveška književnica Vigdis Hjorth, čiji se roman Je li majka umrla? ove godine našao u širem izboru međunarodne inačice nagrade Booker, a slijede je švicarska psihoanalitičarka Jeanette Fischer, čija će knjiga Mržnja biti premijerno predstavljena u sklopu Festivala baš kao i Pisma tebi slovenske aktivistice Nike Kovač. Obje će autorice sudjelovati i u zanimljivim panel-diskusijama; Jeanette Fischer će, uz Moniku Herceg i Natašu Jokić Begić, govoriti o Strahu i anksioznosti – alkemiji mraka, dok će Nika Kovač uz Tomislava Klauškog i Marka Tomaša na tribini Vrijeme je da se krene promišljati o tome „kakvo društvo ostavljamo“. Uz njih, na Festivalu će sudjelovati i zanimljivi domaći gosti poput Damira Karakaša, Dore Šustić, Marine Vujčić i Sibile Petlevski.

RAZUM I(LI) OSJEĆAJI POKRETAČKA SU SNAGA FESTIVALA EUROPSKE KRATKE PRIČE

Promjenu će, u odnosu racija i emocija, promišljati i ovogodišnje, 22. izdanje Festivala europske kratke priče koje će, u nešto kasnijem terminu no što je uobičajeno, od 18. do 22. lipnja, brzom literarnom linijom povezivati dva grada – Zagreb i Zadar.

Što je razumno u iščašenom vremenu? Devalvira li vrijednost racionalnog kao pojma? Pred individuu i kolektiv postavljeni izazovi suvremenog trenutka tjeraju nas na propitivanje dosad poznatih i uvriježenih koncepata pa će i probrano društvo ponajboljih kratkopričaša iz Hrvatske, Europe, ali i svijeta, predvođeno inozemnom petorkom Shidom Bazyar, Giuliom Camino, Kit de Waal, Sarom Mesa i Sandorom Jászberényjem promišljati „emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih“. Program četiriju festivalskih dana posvećenih razumu i osjećajima, piscima koji ih svojim djelima tematiziraju i prepleću na umjetnički izazovan, društveno angažiran i poticajan način odvijat će se, u organizaciji Hrvatskoga društva pisaca, ugostit će zagrebačka Tvornica kulture i Vintage Industrial Bar, knjižara Fraktura, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Zadru te zadarsko Gradsko kazalište lutaka.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak