Vijenac 762

Aktualno

PROGLAŠEN DOBITNIK NAGRADE GONCOURT – HRVATSKI IZBOR,
ZADAR, 3. SVIBNJA

Hrvatski Goncourt Makenzyju Orcelu

Mirna Sindičić Sabljo


Nagrada Goncourt najuglednija je francuska književna nagrada koja se od 1903. svake godine dodjeljuje za najbolji roman napisan na francuskom jeziku. Nosi ime po braći romanopiscima Edmondu i Julesu Goncourtu, iz druge polovice 19. stoljeća, koji su imetak ostavili Akademiji koja nagradu dodjeljuje. Akademija Goncourt ima deset članova, koji se od 1914. redovito susreću svakog prvog utorka u mjesecu u restoranu Chez Drouant, nedaleko pariške Opere. Njezini trenutni članovi afirmirani su književnici Philippe Claudel, Tahar Ben Jalloun, Christine Angot, Pierre Assouline, Camille Laurens, Éric-Emmanuel Schmitt, Didier Decoin, Françoise Chandenagor, Paul Constant i Pascal Bruckner.


O hrvatskom pobjedniku nagrade Goncourt odlučilo je dvadesetak
studenata francuskoga jezika i književnosti /
Izvor Francuski institut u Hrvatskoj

Za nagradu mogu biti nominirani romani napisani na francuskom jeziku, objavljeni kod frankofonih izdavača, koji su u pojedinoj godini u knjižarama dostupni najkasnije prvog tjedna u rujnu. Naslov nagrađenog romana objavljuje se u studenom svake godine, čemu prethodi objava šireg popisa nominiranih od petnaest naslova, užeg od osam te naposljetku četiri finalista. Autor izabranog romana nagrađen je simboličnim iznosom od deset eura, no dodjela nagrade garantira iznimno povećanje broja prodanih primjeraka, kao i niz prijevoda na strane jezike. Prvi dobitnik nagrade bio je danas slabo poznat autor John-Antoine Nau. Među nagrađenima, idućih godina, bili su i Marcel Proust, Henri Barbusse, André Malraux, Elsa Triolet, Simone de Beauvoir, Romain Gary, Pascal Quignard, Marguerite Duras, Michel Houellebecq itd. Posljednjih su godina nagrade dobili Leïla Slimani, Éric Vuillard, Nicolas Mathieu, Jean-Paul Dubois, Hervé Le Tellier i Mohamed Mbougar Sarr. U studenom 2022. nagrađen je roman Vivre vite (hrv. Živjeti brzo) Brigitte Giraoud.

Academija Goncourt 1998. pokrenula je međunarodni program zahvaljujući kojem i druge države mogu organizirati svoj izbor Nagrade Goncourt. U njemu trenutno sudjeluje dvadeset i devet zemalja, mrežu kojima je, od prošle godine, i Republika Hrvatska. Nagrada se dodjeljuje u Poljskoj, Vijetnamu, Indiji, Austriji, Belgiji, Rumunjskoj, Švicarskoj, Kini, Brazilu, Urugvaju, Sjedinjenim Američkim Državama, Maroku, Gruziji itd. U pojedinoj državi studenti francuskoga jezika i književnosti između četiri francuska finalista biraju pobjednika, a lokalni partner nakladnik obvezuje se objaviti prijevod pobjednika. Pobjednik ne mora biti isti kao u Francuskoj.

O hrvatskom pobjedniku odlučivalo je dvadesetak studenata francuskog jezika i književnosti na Odjelu za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru i Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Studenti i studentice, pod mentorstvom nastavnika Marije Spajić, Maje Zorice, Marinka Koščeca, Magali Ruet, Marie Delmet i Alexisa Messmera, redovito su se sastajali i raspravljali o finalistima koje su unaprijed pročitali. Glasanjem su izabrali pobjednika između sljedeća četiri naslova: Vivre vite Brigitte Giraud (Flammarion), Les presque sœurs Cloé Korman (Seuil), Le Mage du Kremlin Giuliana Da Empolija (Gallimard) i Une somme humaine Makenzyja Orcela (Rivages).

Prošle su godine hrvatski studenti svojim izborom potvrdili francuskoga pobjednika Mohameda Mbougara Sarra i njegov roman Najskrovitiji spomen na ljude, kojeg je na hrvatski jezik prevela Ursula Burger i nedavno objavila Fraktura. Ove su godine hrvatski studenti francuskog jezika i književnosti nagradu dodijelili romanu Une somme humaine haićanskog autora Makenzyja Orcela.

Svečanost proglašenja pobjednika održana je 3. svibnja 2022. u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Drugo izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor organizirao je Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, Sveučilištem u Zadru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Pobjednik je proglašen u prisutnosti ravnateljice Francuskog instituta Estelle Halimi-Dagron, predstavnika Ministarstva kulture i medija, Sveučilišta u Zadru i Grada Zadra. Poseban gost bio je francuski književnik, prevoditelj i urednik Jean-Marie Laclavetine, s kojim su razgovarale Marija Spajić i Maja Zorica. Moderatorica događanja bila je Vanda Mikšić. Program se odvijao na francuskom jeziku, uz konsekutivan prijevod Lee Kovács, a mogao se pratiti uživo na Facebook stranici i YouTube-kanalu Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak