Vijenac 762

Tema

Ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja o obnovi

Hrvatska će dobiti moderan i obnovljen nacionalni povijesni muzej

Piše Matea Brstilo Rešetar

Hrvatski povijesni muzej obnavlja dvije palače – vodi dva kompleksna gradilišta, a stručni djelatnici Muzeja u iznimnim rokovima izrađuju projekt stalnog postava

Hrvatskom se povijesnom muzeju s potresom 2020. produbila kriza uzrokovana prostornim problemima i nepostojanjem stalnog postava. Otvorilo se pitanje hitnog rješenja njegova trajnog i adekvatnog smještaja s obzirom na blokiranu investiciju rekonstrukcije i prenamjene Tvornice duhana Zagreb. Osnivaču je predloženo rješenje „iznutra“, kojim se predložio ostanak u Palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch uz dobivanje Palače Jelačić odnosno zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda (Grič 3) kao dodatnog prostora za realizaciju stalnog postava jer se Zavod zbog oštećena objekta iz njega iselio, što je prihvaćeno. Istaknuta je i potreba za realizaciju projekta vanjske čuvaonice muzejske građe.

Vizija novog prostornog rješenja u okviru obnove grada Zagreba nakon zemljotresa, polazi od činjenice da će se konačno i prvi put u potpunosti omogućiti ostvarenje nacionalnoga povijesnog muzeja, izvršenje njegove edukativne funkcije i cilja njegova javnog djelovanja. S danom prijave na Fond solidarnosti taj je proces otpočeo.


U Palači Jelačić – bivšoj zgradi iseljena Državnog hidrometeorološkog zavoda (Grič 3) – nakon obnove bit će smješten stalni postav Hrvatskoga povijesnog muzeja / Snimila Matea Brstilo Rešetar

Naglašavam da Hrvatski povijesni muzej obnavlja dvije palače – vodi dva kompleksna gradilišta, a njezini stručni djelatnici u iznimnim rokovima izrađuju projekt stalnog postava.

Konstrukcijska obnova na palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch gotova do kraja lipnja

Radovi konstrukcijske obnove na palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch bit će gotovi na vrijeme, odnosno u okviru roka Fonda solidarnosti do 30. lipnja 2023. S druge pak strane, razvidno je da će se radovi konstrukcijske obnove na palači Jelačić (bivšoj zgradi Državnoga hidrometeorološkog zavoda) nastaviti i nakon navedenog roka. Na vrijeme izvođenja i dinamiku radova konstrukcijske obnove navedene palače utjecalo je nekoliko važnih faktora. Prvo, to su progresivne štete na objektu nakon petrinjskoga potresa. Projektno-tehnička dokumentacija načinjena je u iznimnom roku te obuhvaća ne samo projekt konstrukcijske već i cjelovite obnove objekta. Nakon toga uslijedio je proces ishođenja potrebnih suglasnosti, a potom i dug postupak javne nabave za radove konstrukcijske obnove zgrade.


Radovi konstrukcijske obnove na palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch bit će gotovi na vrijeme, u okviru roka Fonda solidarnosti, do 30. lipnja 2023.

Radovi ukazali na lošije stanje objekta

Već prvo skidanje žbuke ukazalo je na mnogo lošije stanje objekta, koje nije bilo predvidivo u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije. Dijelovi konstrukcije koji su izvorno bili loše gradnje ili su s vremenom devastirani stradali su u potresu te su kao najnestabilniji i najopasniji dijelovi konstrukcije morali biti uklonjeni. Kao što je vidljivo i na gradilištu, riječ je o svodnim i međukatnim konstrukcijama te istočnom pročelju. Gotovo su svi zidovi u potresu oštećeni slijedom činjenice da je palača tijekom vremena nadograđivana, pregrađivana, odnosno uklanjani su važni nosivi zidovi ili dijelovi nosivih zidova. Ovdje je važno poštovati sve aspekte zaštite na radu kao i upute mjerodavnih konzervatora kako bi se zaštitili arhitektonski najvrjedniji dijelovi objekta.

Zeleno svjetlo Ministarstva za cjelovitu obnovu

Što se tiče obnove do konačnog otvaranja Hrvatskoga povijesnog muzeja publici, nezahvalno je davati procjenu jer to nakon radova cjelovite obnove podrazumijeva i produkciju stalnog postava na objema lokacijama. Vjerujemo da će financiranje biti kontinuirano te u tom pogledu Vijencu ekskluzivno pružamo najnoviju informaciju da je Hrvatski povijesni muzej upravo zaprimio suglasnost Ministarstva kulture i medija RH za raspisivanje javne nabave izvođenja radova cjelovite obnove, uključivo energetske obnove, koja će se osigurati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021–2026.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak