Vijenac 762

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

CARMINA BURANA NA PULSKOM FORUMU

Kantata Carmina Burana Carla Orffa izvedena je 4. svibnja na pulskome Forumu. Projekt je osmislila Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz potporu glazbenika iz Rijeke i Zagreba.

Carmina Burana u Puli

U izvrsnoj izvedbi sudjelovali su Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (dirigent Domeniko Briški), Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (dirigent Josip Degl‘ivellio), Dječji zbor KAP Josip Kaplan iz Rijeke (dirigentica Doris Kovačić) i Dječji zbor glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli (dirigentica Suzana Goldin) kao i pulski ansambl udaraljki (vodstvo Vedran Vojnić) uz pijaniste Vesnu Ivanović Ocwirk i Roberta Batelića iz Pule.

Izvedbom je dirigirao maestro Domeniko Briški, a u solističkim ulogama sjajni su bili Antonia Dunjko, sopran, Marko Antolković, tenor i Robert Kolar, bariton.

IZABRANI DOBITNICI NAGRADE I DIPLOME MILKA TRNINA ZA 2022. GODINU

Nagrada Milka Trnina utemeljena 1958. godišnja je nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimna umjetnička postignuća u prethodnoj kalendarskoj godini.

Žiri u sastavu Tamara Coha Mandić, predsjednica žirija te Klasja Modrušan, Petrit Çeku, Filip Fak i Matija Fortuna, članovi, odlučio je za iznimna umjetnička postignuća u 2022. dodijeliti nagradu Milka Trnina ex aequo tenoru Domagoju Dorotiću za ulogu Eisensteina u opereti Šišmiš u produkciji HNK-a u Zagrebu  te Triju Elogio za koncert održan 5. travnja 2022. u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu u ciklusu Guitarra Viva. Diplomu Milka Trnina dobio je koprodukcijski projekt Opere HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Opere HNK-a u Osijeku: Operni diptih Arlecchino F. Busonija i Gianni Schicchi G. Puccinija. Dodjela nagrade i diplome održat će se u četvrtak 25. svibnja 2023. u 16 sati u foajeu HNK-a u Zagrebu. Čestitamo dobitnicima!

MEĐUNARODNO PJEVAČKO NATJECANJE LAV MIRSKI 2023.

Svečanim koncertom i proglašenjem pobjednika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 7. svibnja 2023. završeno je 11. međunarodno natjecanje Lav Mirski.


HNK – Lav Mirski – međunarodno pjevačko natjecanje

Ove se godine u Osijeku okupilo 108  mladih umjetnika iz brojnih zemalja (Hrvatska, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Austrija, Ukrajina, Njemačka, Češka, Južna Koreja...). Organizatori natjecanja su Akademija za umjetnost i kulturu i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Laureatkinja je ovogodišnjeg natjecanja u opernoj kategoriji Irina Subašić, sopran s Muzičke akademije u Puli. Uz nagradu Lions kluba Mursa i statue Lava Mirskog osvojila je i posebnu Intendantovu nagradu – pjevački angažman u jednom od glazbenih projekata HNK-a u Osijeku. Međunarodni žiri ove godine činili su: Berislav Jerković, predsjednik žirija (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), Magdalene Minnaar (direktorica opere u Cape Townu, JAR), Lidija Horvat Dunjko (Muzička akademija u Zagrebu, Hrvatska), Kathy Kessler Price (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Vladimir Ham (intendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku), Ivana Garaj (Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu), Nenad Nenić (Glazbena škola Kosta Manojlović u Zemunu, Srbija) te Judit Orcsik Csatity (Konzervatorij Franz Liszt u Pečuhu, Mađarska).

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak