Vijenac 762

Aktualno

UZ DAN HRVATSKE KULTURNE ZAKLADE
I HRVATSKOG SLOVA, 28. TRAVNJA

Dodijeljene nagrade za književnost i istraživačko-povijesni rad

Ivana Moslavac

Dan hrvatske kulturne zaklade i kulturnog tjednika Hrvatsko slovo obilježen je 28. travnja uz dodjelu nagrade Dubravko Horvatić za poeziju i prozu i nagrade za povijest Ljubica Štefan u Dvorani Jure Petričevića u zgradi Matice hrvatske. Ovogodišnju književnu nagradu Dubravko Horvatić za pjesništvo dobio je Jurica Čenar, nagradu za prozu Šimun Šito Ćorić, a za istraživačko-povijesni rad nagrada Ljubica Štefan dodijeljena je povjesničaru i potpredsjedniku Matice hrvatske Mariju Jarebu.


Nagrađeni Mario Jareb / Snimio MIRKO CVJETKO

Jurica Čenar književnik je, novinar i kulturni djelatnik iz Gradišća koji je u kritično vrijeme za gradišćanske Hrvate bio jedan od vodećih predstavnika njihove mlade intelektualne elite. Svestranost izražava pišući pjesme i podlistke, a poznat je i kao urednik u hrvatskom uredništvu Radija Gradišće. Šimun Šito Ćorić književnik je, psiholog i kantautor koji živi u Švicarskoj, njegova su književna djela prevedena na brojne jezike, a ističe se i kao sveučilišni nastavnik psihologije u znanstveno-nastavnom zvanju redovitog profesora na sveučilištima u Mostaru, Zagrebu i Osijeku. Nagrada Dubravko Horvatić dodijeljena mu je za zbirku proze S Bogom je lako, ljudi su problem.

Istaknuti povjesničar Mario Jareb dobio je nagradu Ljubica Štefan za istraživačko-povijesni rad. Zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest i predavač je na Fakultetu hrvatskih studija. Iz njegove bogate biografije važno je izdvojiti da je bio Fulbrightov stipendist, a njegovo je područje interesa povijest Ustaško-domobranskog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske.

Tradicionalno se uz obilježavanje Dana hrvatske kulturne zaklade obilježava i Dan Hrvatskoga slova jer je 28. travnja 1995. objavljen prvi broj tog kulturnog tjednika u nakladi Društva hrvatskih književnika. Tjednik je prestao izlaziti 11. veljače 2022, ali Hrvatska kulturna zaklada usprkos tome nastavlja s dodjeljivanjem nagrada za književnost i povijest.

Vijenac 762

762 - 18. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak