Vijenac 761

Naglasak

Na dan HAZU dodijeljene nagrade
zaslužnim umjetnicima i znanstvenicima

Svijest i savjest nacije

Redakcija

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je 27. travnja u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU u Zagrebu svoj dan i 162. obljetnicu osnutka, a tom su prigodom na svečanoj sjednici dodijeljene i nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2022. Dan HAZU slavi se u spomen na 29. travnja 1861, kada je Hrvatski sabor, pod predsjedanjem bana Josipa Šokčevića, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, donio odluku o osnutku Akademije. Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt u govoru je istaknuo da se proslava Dana HAZU ove godine održava u Narodnom domu, gdje je bilo prvo sjedište Akademije sve do izgradnje njezine palače na Zrinjevcu 1880, koja se trenutno obnavlja od posljedica potresa 2020. 


Laureati nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2022. /
Snimila Neva Žganec / PIXSELL

 

 

„Od 29. travnja 1861. pa sve do danas, bez obzira na posljedice nedavne pandemije i potresa, Akademija pridonosi razvoju hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture, razvoju i napretku hrvatskog društva u cjelini promičući izvrsnost s diseminacijom najviših dosega hrvatske znanosti i umjetnosti u domovini i svijetu. Odvojenost od svake vlasti omogućuje Hrvatskoj akademiji slobodnu prosudbu o svemu, bez političkog i bilo kojega drugog nepoželjnog utjecaja. Ona je zbog toga svijest i savjest hrvatske nacije“, rekao je predsjednik HAZU. 

Nagradu HAZU za područje društvenih znanosti dobili su Ivan Jurković i Violeta Moretti za knjigu Bernardin Frankapan Modruški, Oratio pro Croatia – Govor za Hrvatsku – 500. obljetnica, za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagradu je dobio Hrvoje Buljan za razvoj teorije nelinearnih i međudjelujućih topoloških sustava i otkrića nelinearnih topoloških pojava u tim sustavima, za područje prirodnih znanosti Melita Peharda Uljević za vrijedan doprinos poznavanju bioloških i ekoloških značajki školjkaša te sklerokronologiji školjkaša i riba, za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio Goran Augustin za jedanaest znanstvenih radova o temi akutnih abdominalnih stanja u trudnoći. Za područje filoloških znanosti nagrađena je Anja Nikolić-Hoyt za metodološku obnovu i izradu novih svezaka te poglavito za 15. svezak Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića, za područje književnosti nagradu je dobio Robert Međurečan, za knjigu Domovina to go, za područje likovnih umjetnosti Zlatko Karač i Alen Žunić za knjigu Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj – osmanska i suvremena baština, a za područje glazbene umjetnosti i muzikologije Katja Radoš-Perković za djelo Luca Sorgo: Memoriae / Dnevnik Luke Sorkočevića (1781–1782).

U ime dobitnika nagrada HAZU zahvalila se Anja Nikolić Hoyt koja je kazala da ih one obvezuju u daljnjem radu. „Naš je uspjeh, prije svega, zadovoljstvo dobro obavljena posla koji trajno intrigira upravo nesvršenošću i nesavršenošću, dakle neprekidnim otkrivanjem novog. Radoznalost uma i aktivna mašta darovi su našega stvaralaštva i onda kad ga ne prate glasan pljesak i jarka rasvjeta. Svjesni smo i da su oči onih koji dolaze uprte u nas pa ih poučimo svojim primjerom kao što su i nas poučavali naši prethodnici“, kazala je.

U glazbenom dijelu programa nastupila je violinistica Katarina Kutnar uz glasovirsku pratnju Vesne Šepat Kutnar.

Hrvatska je akademija 2022. sredstvima Fonda solidarnosti Europske Unije započela cjelovitu obnovu pet svojih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 2020, uključujući i palaču HAZU na Zrinjevcu.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak