Vijenac 761

Književnost

Knjižničari preporučuju

Poticaj za otkrivanje zanimljivih mjesta i samih sebe

Janja Severović, Knjižnice grada Zagreba Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić

Putopisi kao književni žanr možda su premalo zastupljeni kod hrvatske čitalačke publike, stoga sam za ovu preporuku izabrala tri putopisa hrvatskih književnika i putopisaca. Svaki svoj, drukčiji od drugih, donosi zanimljive opise, doživljaje i viđenja zemalja i mjesta koja su posjetili.

Jasen Boko, Život i smrt uz svetu rijeku

Započet ću s putopisom izdanim 2020. Jasen Boko donosi priču o Indiji i značenju rijeke Ganges za život, kulturu i običaje tog kutka svijeta. Boko je putovao od izvora svete rijeke u Himalaji do njezina ušća u Bangladešu.

Izd. Profil knjiga, Zagreb, 2020.

U putopisu govori o srdačnim i veselim ljudima koje je na tom putovanju susretao, ali piše i o povijesti te zemlje te bogovima u koje lokalno stanovništvo vjeruje. Autor piše na zabavan način dok otkriva Europljanima nepoznate detalje o solidarnosti Indijaca te na posebno pažljiv način izvještava čitatelje o najvećem vjerskom festivalu Kumbh Mel. Pokušava za vrijeme cijelog putopisa čitatelju objasniti zašto ga kao putnika ta zemlja toliko privlači i zašto joj se uvijek vraća. Prilika je ovo i čitatelju da zaviri u sebe i vlastiti način života.

Edo Popović,
Priručnik za hodače

Priručnik za hodače hrvatskog književnika Ede Popovića doživio je u svibnju 2022. novo dopunjeno izdanje.


Izd. Libricon, Zagreb, 2022.

Autor brojnih romana u tom se djelu bavi prirodom, ekologijom, usporavanjem i povratkom jednostavnijem životu. Riječ je o spoju fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa. Sam autor napisao je u predgovoru kako su planine u njemu u početku izazivale navalu burnih osjećaja, a potom su mu scene s planinskih vrhova s vremenom počele umirivati dah. Danas mu one izazivaju spokoj. Potaknut spletom životnih okolnosti, Edo Popović svjesno je „usporio“ i u postojanosti i spokoju sjevernog Velebita našao savršene uvjete za oblikovanje tog vrijednog djela, zasigurno jedne od najvažnijih publicističkih knjiga o temi prirode, kretanja, ekologije i usporavanja.

Lara Černicki i Stašo Forenbaher, Kvarnerski otoci pješice i biciklom

Lara Černicki i Stašo Forenbaher vrsni su poznavatelji hrvatske prirodne i kulturno-povijesne baštine, istraživači zaboravljenih mjesta naše zemlje te promotori lijepih neotkrivenih lokacija.


 

Izd. Libricon, Zagreb, 2022.

U ovom putopisu, nakon što su prethodno istražili ceste Velebita, drvene crkve Save i Kupe, prikazuju kvarnerske otoke pješice i biciklom. Obilazili su ih detaljno i iscrpno bilježili podatke pune dvije godine. Šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, starim putovima. Nailazili su na napuštene nastambe pastira, ruševne crkvice, spektakularne vidikovce kvarnerskih otoka. Sve to saželi su u tristotinjak stranica knjige te su tekst popratili brojnim fotografijama kako bi čitateljima dočarali ljepote koje su pronašli. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja – četiri velika kvarnerska otoka; Krk, Cres, Lošinj i Rab, a namijenjena je svima koji žele pobliže upoznati prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu naše zemlje, hodačima i biciklistima.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak