Vijenac 761

Matica hrvatska

NOVA GRADIŠKA – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Pjesma kao otpor zaboravu

Vjekoslava Bagarić

Nakon Domovinskog rata Ogranak MH u Novoj Gradiški bio je jedan od inicijatora obnove Hrvatskog pjevačkog društva Graničar u Novoj Gradiški 29. siječnja 1993, kada je održana obnoviteljska skupština HPD-a Graničar, utemeljena 29. siječnja davne 1886. Nastao je u ozračju buđenja nacionalne svijesti i više zabrana tijekom hrvatske povijesti. više od četrdeset godina gušila se i zabranjivala hrvatska domoljubna pjesma i hrvatska kultura, ali nikad nije zabranjena.


Izd. OMH u Novoj Gradiški, 2023.

 

 

 

 

HPD Graničar 20. travnja obilježio je trideset godina obnoviteljskoga djelovanja i rada predstavljanjem publikacije u fotografijama Naših 30 godina s predgovorom predsjednice HPD-a Gordane Teslić. Ona je posebno istaknula da je cilj HPD-a Graničar i danas isti: sačuvati hrvatsku kulturnu baštinu, slaviti vjeru i domovinu pjesmom, oplemeniti živote naših sugrađana i svih drugih koji dolaze na koncerte gdje god gostuju i nastupaju. Tako smo čuli i nekoliko novih skladbi s novom voditeljicom zbora, Mateom Lovrić-Trlin.

Pozdravnu riječ članovima zbora Graničar, članovima podupirateljima te nazočnoj publici uputila je predsjednica Ogranka MH u Novoj Gradiški, prof. Vjekoslava Bagarić koja je predstavila obljetničarsku publikaciju. Program je osmislila i vodila politologinja i novinarka Ivanka Herceg, dugogodišnja podupiruća članica HPD-a Graničar.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak