Vijenac 761

Aktualno

IKA i Hrvatski katolički radio svečano proslavili obljetnice osnutka

Mediji u službi Istine

Smiljana Škugor-Hrnčević

U nazočnosti brojnih uzvanika u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu 18. travnja svečano je proslavljena 30. obljetnica osnutka Informativne katoličke agencije (IKA) i 25. obljetnica početka emitiranja programa Hrvatskoga katoličkog radija (HKR).

Čestitajući slavljenicima predsjednik HBK nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša istaknuo je da su IKA i HKR kao katolički mediji izgradili identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti. „Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškog odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu. U doba takozvane infodemije, kada je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnostima, jedan od važnih zadataka im je još snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje“, rekao je nadbiskup Kutleša. Podsjetivši da početci katoličkog novinarstva sežu u 19. stoljeće, kao i da je u bivšoj državi režim gušio svaku javnu aktivnost Crkve, ustvrdio je da je 30. obljetnica IKA-e prilika za promišljanje o dosad prijeđenu putu, o stečenim iskustvima, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva.


30. obljetnica osnutka Informativne katoličke agencije (IKA) i 25. obljetnica početka emitiranja programa Hrvatskoga katoličkog radija (HKR) svečano su proslavljene 18. travnja /
Snimio Slaven Branislav Babić / PIXSELL

 

 

Govoreći o HKR-u nazvavši ga „mlađim bratom IKA-e“, mons. Kutleša je rekao da putem svojih radiovalova u cijeloj Hrvatskoj pa i šire više od 25 godina nudi poruku istine. „Istinu koju pišemo velikim početnim slovom, utemeljenu na navještaju Evanđelja Isusa Krista, te onu istinu koja se odnosi na vjerodostojno izvještavanje o svakodnevnim događanjima, uobličenu kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije“, poručio je.

Obljetnice HKR-a i IKA-e čestitao je i papa Franjo, čije je želje u pisanoj poruci poslao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Okupljenima se potom obratio predsjednik upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže biskup Mijo Gorski istaknuvši da je u vremenu u kojem se rezervirana istina odvojila od stvarnih činjenica i sve postaje samo percepcija pravo blago imati medije koji promiču istinu. Čestitavši djelatnicima ocijenio je da u poslu nisu štedjeli ni sebe ni vrijeme. „Samo Bog zna domet riječi i utjecaj koji ste ostavili u srcima i umovima mnogih slušatelja. Uvjeren sam da je vašim zalaganjem rasla vjera i širilo se evanđelje. Neka dobar radio za dobre ljude bude dobar radio za sve ljude kako bi svi bili obogaćeni navještajem dobra“, poručio je.

Slavljenicima je u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknuvši da u digitalnom vremenu, gdje se nameće želja za što bržim vijestima, nerijetko na račun točnosti i cjelovitosti vijesti, IKA ide ukorak s digitalnim tehnologijama, multimedijalnim pristupom, ne zaboravljajući pritom trajni cilj pružanja točnosti i provjere informacija. S druge strane, HKR je mjesto gdje se otvaraju različite društvene teme, pokreću rasprave od javnog interesa i dijalog. Kao takav HKR je relevantan sugovornik s brojnim slušateljima, o čemu svjedoči niz priznanja i nagrada koji su novinari i urednici dobili za svoj ne samo novinarski nego i humanitarni rad, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Na proslavi je premijerno prikazan dokumentarni film Prvih 25 godina HKR-a autora Diane Tikvić i Mihaela Varenice. Također i videozapis 30 godina IKA-e, koji su pripremili glavni urednik Hrvatske katoličke mreže (HKM), koja objedinjuje IKA-u, HKR i portal, Siniša Kovačić i voditelj Tehnike HKR-a Mihael Varenica, a dodijeljene su i zahvalnice.

Na kraju proslave nazočnima se obratio v. d. ravnatelja HKM-a i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak zahvalivši prisutnima koji su uveličali događaj i na taj način dali priznanje medijima HKM-a, njihovim djelatnicima. Osobito je zahvalio biskupima HBK koji su osnovali IKA-u i HKR, prepoznavši važnost komunikacije posredovanjem medija kao važnu sastavnicu navjestiteljskog poslanja Crkve.

Svečanost su glazbeno pratili Pučki pivači Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu pod ravnanjem etnomuzikologa Joška Ćalete. Čestitamo.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak