Vijenac 761

Glazba

Martina Filjak nova je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara

Redakcija

Jedna od najuglednijih hrvatskih glazbenica impresivne međunarodne karijere Martina Filjak nova je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek imenovala ju je 25. travnja, a dužnost intendantice preuzet će potkraj kolovoza, nakon završetka ovogodišnjeg izdanja Dubrovačkih ljetnih igara.

Rođena u glazbeničkoj obitelji, glasovir je počela učiti s pet godina. Obrazovala se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, u klasi za soliste u Hannoveru te na majstorskim tečajevima na Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji. Govori sedam jezika i voli putovati.


Pijanistica Martina Filjak /
Izvor Ministarstvo kulture i medija

Martinin bogati repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Berija te više od trideset klavirskih koncerata. Voli prirodu i oduševljava se glazbom koja evocira zvukove prirode i folklorne melodije. Osvojila je niz prvih nagrada na uglednim međunarodnim natjecanjima, a u Hrvatskoj je zasluženo ovjenčana najuglednijim priznanjima. Redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku, surađujući u posljednja dva desetljeća s poznatim svjetskim orkestrima i čuvenim dirigentima na znamenitim glazbenim pozornicama od Concertgebouwa u Amsterdamu, preko Konzerthausa u Berlinu i Carnegie Halla u New Yorku, do Teatro Colon u Buenos Airesu ili Musikvereina i Konzerthausa u Beču.

„Upravo zahvaljujući bogatoj, uspješnoj i dinamičnoj karijeri, brojnim inozemnim i nacionalnim suradnjama te suvremenom kreativnom pristupu glazbenoscenskim izvedbama, Martina Filjak pokazala se kao sjajan kandidat za umjetničko predvođenje našeg najstarijeg i najuglednijeg ljetnog festivala – Dubrovačkih ljetnih igara“, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija.

Sa zanimanjem iščekujemo program Dubrovačkih ljetnih igara Martine Filjak i njezinih suradnika.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak