Vijenac 761

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

TOMISLAV ZAGODA


 

Alaa Al Aswany, Republika himbe

Egipatski zubar Alaa Al Aswany (1957) jedno je od najvećih imena suvremene arapske književnosti. Svjetsku slavu donio mu je roman Zgrada Jaqubian (L’Immeuble Yacoubian, 2002) preveden na više od trideset svjetskih jezika.


Izd. Fraktura,
Zaprešić, 2023.

Al Aswany jedan je od osnivača opozicijskog pokreta Kefaya, što je neslužbeni naziv za Egipatski pokret za promjene. Aktivno je sudjelovao u Arapskom proljeću i prosvjedima na kairskom trgu Tahrir, koji su 2011. doveli do ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka. Roman Republika himbe (2018) nadahnut je upravo tim događajima i zajedničkim snom o političkim promjenama. Zbog zapaljiva političkog sadržaja zabranjen je u Egiptu i većini arapskih država. Roman je objavila izdavačka kuća Fraktura. Prijevod potpisuje Daniel Bučan.

Promocija grafičkog romana Klare Rusan (Klarxy) Where Do People Go After They Die?

Dana 25. travnja u Orisovoj Kući arhitekture održana je promocija grafičkog romana Klare Rusan (Klarxy) Where Do People Go After They Die?. Klara Rusan mlada je zagrebačka autorica koja je diplomirala ilustraciju na odsjeku MA Authorial Illustration na Falmouth University of Art. Roman je nastao od radova iz istoimene mape predstavljene na istom mjestu prije pet godina. U oblikovanju romana pomogle su dizajnerice Klasja Habjan i Zita Nakić. Razgovor s autoricama vodio je Andrija Škare.

Utemeljena Nagrada Matko Peić

U povodu stote obljetnice rođenja akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara Matka Peića u Zagrebu je 19. travnja utemeljena Nagrada Matko Peić koja će se dodjeljivati za najbolje putopise. Nagradu utemeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Požega na inicijativu Milana Bešlića.

Matko Peić

Svečanost utemeljenja koja je održana u zagrebačkom restoranu Vallis Aurea ( nekada Kutjevo) u koju je gotovo svakodnevno zalazio Matko Peić počela je čitanjem ulomaka njegovih putopisa u interpretaciji glumice Luce Anić. Predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić istaknuo je kako najbolji hrvatski esejist zaslužuje imati svoju nagradu te zahvalio na pokrenutoj inicijativi kao i Gradu Požegi što je prihvatio da u tome sudjeluje. Požeška Zlatna dolina iznjedrila je mnoge velikane, a među njima posebno mjesto, kako je naveo požeški gradonačelnik Željko Glavić, zauzima lik i djelo Matka Peića te će Grad svesrdno pomagati ovu književnu manifestaciju. Akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi podsjetio je kako je Zavod ove godine već organizirao znanstveni skup u povodu 100. obljetnice rođenja akademika Peića. Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekao je da taj „slikar riječi“ u potpunosti zaslužuje da se po njemu nazove nagrada za najbolji putopis. Milan Bešlić, inicijator utemeljenja nagrade zahvalio je svima koji su došli i podržali njegovu inicijativu, posebno Požežanima, u nadi da će zaživjeti i postati tradicionalna.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak