Vijenac 761

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ante Peričić

Zeko Eko traži mamu

Zeko Eko traži mamu nova je dječja predstava nastala u koprodukciji Teatra Gavran i Dječjeg kazališta Dubrava. Riječ je o igranoj lutkarskoj predstavi namijenjenoj djeci od tri godine i starijoj. Udaljavanje iz obitelji ili okoline na koju su djeca navikla zna biti poprilično stresna situacija, osobito ako se izgube ili brigu o njima preuzmu nepoznati ljudi.


Prizor iz nove dječje predstave
Teatra Gavran i Dječjeg kazališta Dubrava  /
Snimio Mario Jambrek

S takvom se situacijom susreo glavni lik predstave kojeg su, dok je bio malen, ljudi odnijeli sa sobom iz šume u grad. Kako se ponašati u nepoznatim situacijama, komu vjerovati, ali i kako dozvati pomoć samo su neka od pitanja na koja predstava, u režiji Mladene Gavran i izvedbi Luke Bjelice, Filipa Vlašića i Zorane Vukić Gavran, odgovara. Prva repriza na rasporedu je 6. svibnja u 18 sati u Dječjem kazalištu Dubrava.

Međunarodni festival malih scena

Međunarodni festival malih scena 28. put u Rijeku donosi sedam odabranih predstava iz Hrvatske, Poljske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Osnovna tema, koja se ove godine pojavljuje u svim predstavama, jest pitanje temeljnih ljudskih prava onih koji su u suvremenomu društvu nepravedno stavljeni u status manjine i time marginalizirani. Tako će se, u sušačkom HKD-u, po izboru Jasena Boke, moći pogledati Shakespeareov Lear u izvedbi Teatra Stary iz poljskog Lublina (4. svibnja), Pristanak Nine Raine u izvedbi beogradskog Ateljea 212 (5. svibnja), 55 kvadrata Ivane Vuković u izvedbi splitskog HNK-a (6. svibnja), Posljednje djevojčice Maje Pelević u produkciji Kazališta Kosztolányi Dezső iz Subotice (7. svibnja); Williamsov Tramvaj zvan čežnja Kazališta Ulysses (8. svibnja) te predstava Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra SARTR (9. svibnja).

BOK fest

Bjelovarski odjeci kazališta (BOK fest) proslavljaju jubilarni dvadeseti rođendan, a ovogodišnji festival započeo je 28. travnja. Umjetnički ravnatelj festivala Goran Navojec najavio je bogat program u povodu rođendana, a još se stignu pogledati izvedbe Gradskoga dramskog pozorišta Podgorica Konje ubijaju, zar ne koje će se održati 4. i 5. svibnja, Ljubičasto Kamernog teatra 55 Sarajevo (6. svibnja), Ifigenija Bjelovarskog kazališta (7. svibnja), Rat i mir Narodnog pozorišta u Beogradu (8. svibnja) te A ti još plačeš Bjelovarskog kazališta (9. svibnja).


Ćelava pjevačica
u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih u svibnju donosi premijeru Ćelave pjevačice Eugènea Ionesca u režiji Suzane Nikolić i dramaturgiji Espija Tomičića. Riječ je o, kako kažu, komadu koji svakim svojim novim čitanjem postavlja novu zagonetku, a samim time traži i kreativna rješenja te se može interpretirati na različite načine.


Prizor iz predstave Ćelava pjevačica /
Snimio Marko Ercegović

Svoje čitanje Ionescove Ćelave pjevačice Suzana Nikolić režijski smješta u kontekst današnjeg vremena, koje može biti i neko skoro buduće vrijeme, a igraju Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Iva Kraljević, Hrvojka Begović i Mateo Videk. Premijerna izvedba je 6. svibnja, a može se pogledati još i 7, 25, 26. i 28. svibnja.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak