Vijenac 761

Film

FILM IZDVAJA

Ida Hitrec

32. DANI HRVATSKOG FILMA

Tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova nakon osam godina izbivanja vratio se u zagrebački Studentski centar, gdje je 1992. i prvi put održan. Ove će se godine održati od 15. do 21. svibnja. U službenoj konkurenciji za nagrade i priznanja prema izboru selektora natjecat će se njih 67 od ukupno 147 prijavljenih (13 animiranih filmova, 22 dokumentarna filma, 20 igranih filmova, 7 eksperimentalnih i 16 u kategoriji namjenskog filma). Veliku nagradu za najbolji film festivala, tzv. Grand Prix, te nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje, najbolju glazbu i najbolje oblikovanje zvuka) dodijelit će tročlani ocjenjivački sud. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do trideset godina nagradu Jelena Rajković, tjednik Glas koncila nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i Nagrada publike.

Ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program; HAVC obilježava 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pulski filmski festival dugih i plodnih 70 godina, dok međunarodni filmski festival eksperimentalnoga filma GEFF svojim programom obilježava 60 godina rada. Edukativni program nudi radionicu Audicija kao networking te Radionicu filmske kritike i okrugli stol s temom Hrvatski film i publika, filmski kviz. U glazbenom dijelu nastupit će grupa Ljetno kino i DJ majstori.

MJESEC NAŠEG FILMA

Svibanj, mjesec u kojemu projektom H15 – 15 godina u našem filmu HAVC obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Od 1. do 31. svibnja u bit će održano više od 480 projekcija u 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske. Bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina. Cilj je programa publiku podsjetiti na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova, na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje i proslaviti ih te tako motivirati publiku na praćenje domaćeg filma i u budućnosti.

Mjesec našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske, a uključuje filmove svih rodova, žanrova i vrsta: četiri dječja igrana filma, devet animiranih, četiri eksperimentalna, 16 dokumentaraca, šest kratkometražnih igranih filmova i 21 dugometražni igrani film.

Jedinstvena je to prilika da domaće filmove (neke i prvi put) gledamo na velikim platnima diljem Hrvatske. Raspored projekcija te informacije o svim filmovima iz programa od 1. svibnja možete pronaći na službenim stranicama ­
www.havc.hr.

Vijenac 761

761 - 4. svibnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak